САЩ разтревожени от действията на Русия в региона на Черно море

Поведението на Русия е дестабилизиращо и безотговорно, заяви секретар по отбраната Майкъл Карпентър

САЩ разтревожени от действията на Русия в региона на Черно море

САЩ са разтревожени от факта, че Русия е разположила на Кримския полуостров многобройни военни сили, заяви в интервю за агенция BNS американският заместник-помощник секретар по отбраната Майкъл Карпентър.

"Всичко това е опасно и тревожно. Те многократно нахлуват в турското въздушно пространство, заради което през ноември един от руските самолети бе свален", - каза той.

Според Карпентър, подобно поведение от страна на Русия е дестабилизиращо и безотговорно. "Това ни внушава голямо безпокойство, както и агресивното поведение на Русия в региона на Балтийско море", - отбеляза още той.

"Ето защо, ние трябва да гарантираме наличието на отбранителната способност и способност за съпротива по цялото източно крило от Балтийско до Черно море и нататък", - каза Карпентър.

"Русия е нарушавала правилата през 2008 г. в Грузия и Украйна през 2014 г. и продължава агресивни действия в региона. И в двата случая Русия е нарушила основните принципи на международния ред – това е суверенитет, териториалната цялост, ненарушимостта на границите и недопустимостта за използването на сила за решаване на политически въпроси ", - подчерта той.

Коментари: 0