САЩ с нов рекорд при износа на газ за Европа

През февруари експортът на LNG за Стария континент достига 144 млн. куб. м на ден

САЩ с нов рекорд при износа на газ за Европа

Снимката е илюстративна

Снимка: Pixabay

1432 ~ 1 мин. четене

От ноември 2019 г. САЩ са най-големият доставчик на втечнен природен газ  (LNG) в Европа, а през февруари износът за Стария континент достигна нов рекорд - 144 млн. куб. м на ден. Това става ясно от съобщение на Управлението за енергийна информация към Департамента по енергетика на САЩ.

Американското постижение надвишава два пъти вноса от Катар – вторият по големия доставчик на LNG за Европа, става ясно още от съобщението. В него се отбелязва, че Русия също е увеличила износа си на LNG за Стария континент през миналата година - средно до около 39 млн. куб. метра на ден.

Капацитетът на подземните газохранилища на Европа към 1 март е бил запълнен до 60% - най-високото ниво за този период от годината в цялата история на съществуването им, се казва още в съобщението на Управлението за енергийна информация на Департамента по енергетика на САЩ.

На фона на падането на цените на природния газ обаче вече се забелязва задържане и дори спиране на реализацията на всички нови проекти за разширение на износа на LNG от САЩ, а действащите мощности съкращават производството си, става ясно пък от публикация на руския „Комерсант“. Една от основните причини за това е и ниското търсене на синьо гориво вследствие на наложените жестоки карантини в големи потребители на газ, като Италия, Германия и Испания.

Коментари: 0