САЩ са вдигнали мерника на TikTok

И търсят как да забранят популярното приложение

САЩ са вдигнали мерника на TikTok

Снимка: Unsplash

Съединените щати „се оглеждат“ как да забранят TikTok и други китайски приложения за социални медии, заяви държавният секретар Майк Помпео пред Fox News в понеделник. Неговите коментари идват на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Китай и на фона на нарастващия контрол върху TikTok и китайските технологични фирми.

Попитан дали САЩ трябва да се оглеждат за забрана на TikTok и други китайски приложения за социални медии, Помпео отговори: „Ние приемаме това много сериозно. Със сигурност го разглеждаме.“ 

„Работим по този въпрос дълго време“, каза още той, цитиран от CNBC. 

САЩ вече водят битка срещу телекомуникационния гигант Huawei и местния му китайски конкурент ZTE, като ги посочват за опасни за националната сигурност. По думите на Вашингтон те помагат на китайското правителство да извършва кибершпионаж.

Сега в радара на САЩ попада и все по-популярното приложение за кратки видеа TikTok, собственост на базираната в Пекин ByteDance. Притесненията на Вашингтон са, че платформата цензурира съдържанието и че данните могат да бъдат достъпни от Пекин.

TikTok се опита да се дистанцира от китайската си компания майка. Всъщност поначало то бе предназначено за международния пазар, докато ByteDance управлява отделно приложение в Китай, наречено Douyin.

Компанията нае бившия изпълнителен директор на Disney Кевин Майер за изпълнителен директор на TikTok по-рано тази година. Негов приоритет е възстановяване на доверието сред регулаторите.

Администрацията на Тръмп обаче все още изглежда скептично настроена към TikTok. На въпрос дали американците трябва да изтеглят приложението за социални медии, Помпео отговори: „Само ако искате вашата лична информация в ръцете на Китайската комунистическа партия.“

TikTok по-рано каза, че потребителските данни на САЩ се съхраняват в САЩ, с резервно копие в Сингапур. Компанията също така заяви, че нейните центрове за данни се намират изцяло извън Китай и нито една част от техните данни не е предмет на китайското законодателство.
Коментари: 0