САЩ създадоха космически военни сили

СпейсКом ще имат първоначална задача да защитават американските сателити и да предотвратяват ракетни атаки от ниска орбита

САЩ създадоха космически военни сили

Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп официално обяви създаването на американското космическо командване (СпейсКом), което ще бъде част от военновъздушните сили на страната. СпейсКом ще бъде 11-та бойна команда, която ще е насочена към водене на бойни действия в околоземна орбита, заяви Тръмп по време на церемонията по официалното и формиране. Главнокомандващия на Военнокосмическите сили ще е генерал Джон Реймънд.

Сега околоземната орбита се третира като независим регион, който според Тръмп обаче трябва да бъде наблюдаван. „Космосът е централен за националната сигурност и отбрана на Америка“, каза президентът.

Космическото командване на САЩ за първи път беше обявено през декември миналата година, като тогава вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че „ще контролира всичките ни военни действия в космоса“.

Снощи Тръмп заяви, че СпейсКом „смело ще възпира агресията“ и ще бъде последван много скоро от създаването на космическите сили като шести клон като въоръжените сили на САЩ.

„Голяма работа е“, каза Тръмп. „СпейсКом ще защитава жизненоважните интереси на Америка в космоса, следващата област за водене на война“, добави той.

Наричайки космическото пространство „крайната висока позиция“, Тръмп посочи, че се защитава срещу технологии, които могат да се насочват към американски спътници, както и да открива и спира изстрелванията на ракети.
Коментари: 0