САЩ ще сондира за петрол в защитен природен резерват на Аляска

Вашингтон е на път да причини проблеми както за животните, така и за местните жители, в региона

САЩ ще сондира за петрол в защитен природен резерват на Аляска

Снимка: Wikimedia

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп окончателно е решила да сондира за петрол в район от Националния природен резерват на Аляска, пише в. The Guardian. Територията, където ще се дълбае за ценната суровина, е защитен резерват от десетилетия насам.

Очаква се службата за управление на територията да предложи концесионни договори, които ще обхванат цялата крайбрежна равнина. Територията е с площ 1.6 млн. акра и включва места, където застрашените бели мечки имат скривалища  и където северните елени раждат малките си. Освен това е много вероятно операциите по сондиране да причинят проблеми за коренното население, голяма част от което разчита на лов и риболов за прехранването си.

Долната камара на Конгреса на САЩ само часове по-рано прие законодателство за защита на полярната област, но мнозинството на Републиканската партия в Сената е малко вероятно да одобри законопроекта. Изпълнителният директор на Лигата на дивата природа на Аляска Адам Колтън заяви, че „за никого не е изненада, че администрацията избра най-агресивната алтернатива за концесионни договори, като дори не се преструва, че става въпрос за сдържаност или сериозна защита”.

"С поглед върху разработването на целостта на крехката крайбрежна равнина, администрацията препуска грубо над науката, заглушавайки инакомислието и изключвайки цели общности от коренното население", подчерта още Колтън.

В екологично чувствителният район на полярна Аляска действаше забрана за сондиране до промяна, направена от Конгреса в несвързан законопроект за данъците през 2017 г., която Колтън нарече „имитация на гласуване”.

Бюрото за управление на териториите публикува окончателната си оценка за въздействие върху околната среда за проекта. От там посочват, че той цели да започне даването на концесии до края на годината. Бюрото изчислява, че извлеченият и изгорен петрол от района може да изхвърля в атмосферата еквивалента на между 0.7 млн. и 5 млн. метрични тона въглероден диоксид всяка година. В своя максимум това би било същото като приблизително още милион коли на пътя годишно.

В прегледите на проект на декларация за въздействието върху околната среда Американската служба за риба и дива природа посочва, че Бюрото за управление на територията е подценявало въздействията върху климата на концесиите за сондиране за петрол.

Междувременно пък в части от окончателното изявление на Бюрото за управление на териториите се предполага - противно на научните доказателства - че сегашното бързо затопляне на Земята е циклично, а не създадено от човека. Учените по света обаче стигнаха до извода, че човешките действия, включително изгарянето на изкопаеми горива, са основният двигател на повишаването на световната температура с над 1 градус само за последните малко над 100 години индустриализация.
Коментари: 0