САЩ тества първо лазерно оръжие

Технологията позволява унищожаването на безпилотни самолети и малки кораби

САЩ тества първо лазерно оръжие
4412 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Военноморските сили на САЩ са разположили за първи път лазерно оръжие, което е в състояние да разруши определени цели, пише Bloomberg. То се намира на палубата на команден кораб в акваторията на Персийския залив.

Амфибийният транспортен кораб USS Ponce е патрулирал с 30-киловатовото високотехнологично въоръжение от края на август, според официални данни. То може да бъде използвано в няколко различни варианта - от заслепяващ предупредителен сигнал до унищожителен сноп лазерни лъчи. Във възможностите на технологията е да свали безпилотен самолет или да потопи малки плавателни съдове.

Американски военноморски сили засилиха присъствието си в региона от 2011 г. насам. Основна заявена цел е гарантиране на свободното придвижване през Персийския залив и Ормузкия пролив, осигуряващи транспортирането не една пета от търгувания нефт в света. Неколкократно иранските власти предупреждаваха, че може да затворят морския път, използвайки морски мини и малки бойни кораби.

Военните отричат лазерът да е насочен срещу определена страна и посочват, че разполагането е важен тест, за да бъдат установени оперативните недостатъци на този етап от „ценния експеримент“.

„Какво целим ли? Да проверим как работи технологията в тези тежки условия – горещини, висока влажност, пясък и море. Трябва да установим колко точно енергия е нужна за работата и как може да бъде осигурена тя“, обясни адмирал Джонатан Грийнърт, оглавяващ операциите на военноморските сили.

Специалистите от Naval Sea Systems Command са разработвали прототипа в период от седем години. Неговата стойност е около 40млн. долара. Той фокусира лъчите на шест лазера, използвани за заваряване в индустрията в една единствена точка.

Източник: Bloomberg News

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg