САЩ удрят Турция със санкции и искат край на огъня в Сирия

Критиците определят хода като закъснял и недостатъчен

САЩ удрят Турция със санкции и искат край на огъня в Сирия

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп е наложил санкции на Турция в понеделник и е поискал от съюзника на НАТО да спре военното нахлуване в североизточна Сирия, предава Reuters. 

Тръмп, който според критиците де факто даде зелена светлина за нападението на Турция, като нареди на американските сили да стоят далеч от зоната на конфликта, сега поиска прекратяване на огъня. Той е разговарял по телефона с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. 

„Съединените американски щати просто няма да търпят повече нахлуването на Турция в Сирия. Призоваваме Турция да се оттегли, да прекрати насилието и да дойде на масата за преговори“, коментира вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс пред репортери.

Междувременно Тръмп обяви планове за възстановяване на тарифите за стомана за Турция и незабавно спиране на преговорите за търговска сделка за 100 млрд. долара. 

Демократите в Конгреса разкритикуваха този ход като недостатъчен и извършен твърде късно. „Неговото обявяване на пакет от санкции срещу Турция не може да отмени тази хуманитарна катастрофа“, изтъкна председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Коментари: 0