САЩ вдигна тавана на държавния дълг

Новият бюджетен план ще предотврати фалит на страната

САЩ вдигна тавана на държавния дълг

Сенатът на САЩ прие закон, договорен с Белия дом, според който таванът на държавния дълг автоматично ще се повишава до 2017 г. Сенаторите одобриха и двугодишен бюджетен план за увеличаване на военните и вътрешните разходи до 80 млрд. долара, предава Theguardian.

Документът е изпратен за одобрение от президента на САЩ Барак Обама. Крайният срок за подписването му е 3 ноември. Депутатите одобриха мярката с 266 гласа “за” и 167 гласуваха с “против”. Наскоро Министерството на финансите заяви, че ще изчерпа последния капацитет от заемите си. Преди седмица ведомството съобщи, че за изминалата фискална година, която приключи на 30 септември – бюджетният дефицит е най-ниският за страната от 8 години. 

Новият бюджетен план ще предотврати държавен фалит, поне докато Барак Обама е все още на власт. Неговият втори мандат изтича през януари 2017 г.

По-рано той беше предупредил, че няма намерение да подписва картосрочни бюджетни споразумения, а републиканците се опасавяха, че блокирането на бюджета от страна на правителството ще окаже влияние на предизборната кампания и провеждането на самите президентски избори.

Часове след осигуряването на бюджетното споразумение, Камарата на представителите избра за свой нов председател Пол Райън. През 2012 г. той бе кандидат за вицепрезидент на САЩ, а сега ще заеме поста на Джон Бейнър, който на 25 септември осъобщи, че на 30 октомври напуска Конгреса.

Коментари: 0