Google обединява Android и Chrome OS през 2017 г.

Инженерният екип на Google работи по този проект вече около две години

Google обединява Android и Chrome OS през 2017 г.
Автор: Ивайла Раденкова

Google планира да обедини Android и Chrome OS в обща платформа. Това ще се случи праз 2017 г., съобщава The Wall Street Journal, като се позовава на собствени източници.

Инженерният екип на Google работи по този проект вече около две години. Разработката вече е в напреднала фаза и нейната първа версия ще бъде представена още през следващата година. По този начин Google ще съсредоточи всички свои усилия върху мобилната платформа, която ще получи и част от функциите на Chrome OS – която главно е насочена към лаптопи и персонални компютри.

Chrome OS определено не много популярно приложение и не спечели много потребители. Според анализ на IDC платформата има дял от около 3% на PC пазара. Отличаващото операционната система е, че тя разчита на постоянна интернет връзка и почти не изтегля съдържание или приложения на самото устройство.

Новата версия на Android ще може да се използва и на компютри, като Google възнамерява тя да бъде налична на максимално много по вид и брой устройства. Лаптопите, под името Chromebook, ще бъдат ребрандирани, но все още не е избрано име за тях. „Chrome”ще присъства като име единствено на популярния браузър.

Усилията на компанията са насочени главно към внедряването на Android към компютри и мобилни устройства. Изглежда, че насочването на мобилната операционна система към компютрите е отговор към Microsoft, която пък иска да разшири възможностите на Windows 10 и платформата да се използва за мобилни устройства, умни аксесоари и интернета на нещата.

Коментари: 0