САЩ забраняват влизането на чужденци, били в Китай

Правителство обяви извънредно положение в общественото здравеопазване

САЩ забраняват влизането на чужденци, били в Китай

Снимка: БТА

САЩ временно ще забранят влизането на всеки чуждестранен гражданин, който "крие риск" от предаване на коронавируса. Това стана ясно от изявление на американската администрация. 

В него американското правителство обяви извънредно положение в общественото здравеопазване заради епидемията от коронавируса в Китай.

По-конкретно, администрацията временно ще откаже влизането на всеки чужд гражданин, който е бил в Китай, съобщиха в петък членовете на Коронавирусната работна група на администрацията на Тръмп. Допълнителните нови временни мерки ще влязат в сила в неделя от 17:00 часа. 

Американците, които се връщат в САЩ, които са били в провинция Хубей - епицентърът на огнището - 14 дни преди да се върнат в страната, ще бъдат обект на до 14 дни задължителна карантина, „за да се гарантира, че им се предоставят правилни медицински грижи и здраве скрининг “, каза министърът на здравеопазването и човешките услуги Алекс Азарказа Азар.

Правителството ограничава също полетите от Китай до седем американски летища. Всички самолети от Китай ще бъдат насочвани към нюйоркското летище "Дж. Ф. Кенеди" и летищата в Чикаго, Сан Франциско, Сиатъл, Атланта, Хонолулу и Лос Анджелис.

Малко по-късно отговор дойде от Китайското външно министерство, което разкритикува решението на САЩ да ограничат влизането на своя територия на китайски граждани заради коронавируса.

Здравният министър и директорът на Центровете за контрол и превенция на болестите д-р Робърт Редфийлд казаха, че рискът за американците е нисък.
Коментари: 0