107 000 саудитки кандидатстват за 140 работни места за жени

Реформи в страната целят да насърчат заетостта сред жените

107 000 саудитки кандидатстват за 140 работни места за жени

Снимка: Pixabay

592 ~ 2 мин. четене
Невиждан наплив за работни места в Агенцията за паспортен контрол на Саудитска Арабия. Администрацията е получила 107 000 молби за работа, след като обяви 140 работни места за жени на летища и гранични пунктове. Това е първият случай, в който ведомството възнамерява да наеме жени, съобщава CNN.

Наемането на жени е ключова част от плана на Саудитска Арабия за преструктуриране на икономиката, известен като "Визия 2030".

Огромният брой заявления, които дошли само една седмица, показват, че жените имат огромно желание за работа в страна, в която много хора изпитват трудности да работят или да започнат бизнес.

Паспортната агенция съобщи, че публикациите за работа са били разгледани повече от 600 000 пъти.
Кандидатите трябва да са родени и отгледани в Саудитска Арабия и да са на възраст между 25 и 35 години. Те трябва да имат диплома за средно образование или еквивалентна квалификация.

Планът "Визия 2030", създаден от амбициозния млад престолонаследник на Саудитска Арабия, включва увеличаване на чуждестранните инвестиции и продажба на дял от държавната петролна компания.

Реформите имат за цел също така да увеличат дела на саудитските жени, които са активни в работната сила, от 22% на 30%.

Саудитска Арабия е една от страните в света с най-голямо неравенство между половете, включително в доходите, според доклад на Световния икономически форум.

Жените, които искат да започнат собствен бизнес, често трябва да поискат от двама мъже да свидетелстват за характера им, преди да им бъде предоставен заем или лиценз.

Миналата година крал Салман разпореди преглед на законите, които все още затрудняват много жени да работят, да пътуват, да преминават медицински процедури и да ходят в университет без разрешение на мъжки роднина или съпруг.

Съвсем наскоро страната разреши жените да могат да шофират и да посещават културни и спортни мероприятия.

В скоро време може да са необходими допълнителните служители в службите за паспортен контрол, благодарение на плановете на кралството за разрастване на туристическата индустрия.

Саудитска Арабия планира да издаде първите си туристически визи през тази година. По-рано визите бяха ограничени само за хора, пътуващи в страната по работа или посещение на нейните свети места.
Подкрепи Economic.bg