Саудитска Арабия отлага най-голямото IPO в света

Според принц Мохамад Бин Салман ал Сауд първо трябва да приключи сделката със Sabic

Саудитска Арабия отлага най-голямото IPO в света
Правителството на Саудитска Арабия планира да качи на борсата държавната петролна компания Aramco през 2021 г. В интервю за Bloomberg престолонаследникът принц Мохамад Бин Салман ал Сауд увери, че Рияд ще изпълни плана си да продаде акции в петролния гигант и заяви, че Aramco струва над 2 трлн. долара. Ако тази пазарна оценка бъде потвърдена от инвеститорите, ще станем свидетели на най-голямото IPO в света, а с голяма вероятност и на най-скъпата компания в света (ако Apple не удвои своята пазарна оценка, например).

Първоначално IPO-то бе планирано за втората половина на 2018 г., в последствие Саудитска Арабия удължи срокът с една година. Скоро след това Aramco "замрази" IPO-то и вместо това започна разговори за закупуване на мажоритарен дял в местния нефтохимически гигант Sabic - сделка, която вероятно ще струва 70 млрд. долара. През август министърът на енергетиката Халид Ал Фалих заяви, че Саудитска Арабия ще продължи с проекта "когато реши и когато пазарните условия са оптимални". Сега виждаме нов краен срок за листването.

„Всички са чували слуховете, че Саудитска Арабия отменя IPO-то на Aramco, че отлага „Визия 2030“. Това не е  така", казва принц Мохамад Бин Салман.

Той обяснява, че причината за забавянето на IPO-то се крие в необходимостта Aramco да се фокусира върху нефтохимическата промишленост, а това е установено от правителството в средата на 2017 г. Според него би било несправедливо да се продължи с процеса по листване на борсата, само за да бъдат изненадани малко по-късно инвеститорите като им се обяви голяма сделка в нехтохимичната индустрия.

"IPO-to на Aramco ще бъде като земетресение на финансовите пазари", смята принцът. Той е на мнение, че от продажбата на 5% от държавната компания ще бъдат набрани от пазара 100 млрд. долара. Ако прогнозата му се сбъдне, предишният рекорд на китайският онлайн търговец Alibaba, който през 2014 г. набра 25 млрд. долара от своето IPO, ще бъде отвят.

За Уолстрийт това IPO е златна мина. Освен печалбите, които ще получат инвеститорите от търговията с акциите на Aramco, големите банки като JPMorgan Chase & Co. и Citigroup Inc. вече печелят, тъй като те участват в подготовката и консултациите около листването на акциите.

И все пак, в един свят, който се отдалечава от петрола, това IPO ще бъде тест за апетита на глобалните инвеститорите към изкопаемите горива, смята Bloomberg.

Принцът смята, че преди да се стигне до качване на Aramco трябва да се постигнат някои споразумения със Sabic, защото иначе двете компании ще влязат в конфликт. "Sabic развива нефтохимически продукти и даунстрийм проекти, а основният източник на петрол за Sabic е Aramco. Така че, ако Aramco следва стратегията, Sabic определено ще пострада. Затова трябва да постигнем някакво споразумение, за да бъдем сигурни, че Aramco ще има полза от Sabic и Sabic няма да пострада в този процес", казва Мохамад Бин Салман в интервюто.

Идеята на правителството е Aramco да купи 70% от Sabic, двете компании след това да се слеят и да се създаде една мегакомпания в областта на нефтодобива и производството на нефтохимични продукти. Поставянето на срокът до 2021 г. е заради необходимостта тази мегакомпания да е работила поне една цяла финансова година, преди да се качи на борсата. "Вярвам, че сделката за сливането ще стане през 2019 г. и така ще е нужда цялата 2020 г.“, добави той.
Коментари: 0