Създават шоколад без мазнини чрез електричество

Изкушението може да стане и здравословно, и вкусно

Създават шоколад без мазнини чрез електричество

Електричеството може да помогне за създаването на вкусен шоколад без мазнини, откриха учени. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в научното издание PNAS. Шоколадът, по-специално черният, притежава редица полезни съставки за човешкия организъм. Той е полезен за сърцето, тъй като подобрява работата му, намалява рисковете за развитието на диабет и инсулт. Също така, стимулира мозъчните клетки и влияе добре върху редица други органи на нашето тяло.

Въпреки това не е добре да консумираме шоколад в големи количества, тъй като съдържа твърде много мазнини и захар, които могат да сведат до нулата всичките му полезни свойства. До момента производителите на сладката наслада не можеха да се справят с последния проблем, защото понижаването на дела на мазнините в шоколада под 40% води до рязко увеличаване на неговата издържливост и бързото замърсяване на всички машини за производството на сладкарски изделия.

Сега може да се окаже, че здравословният шоколад с по-малко мазнини е възможен. Екип учени от Университета Темпъл във Филаделфия в сътрудничество с компанията Mars Chocolate са открили начин как да понижат дела на мазнините в шоколада най-малко с още 10%.

Проблемът се корени в това, че шоколадът не е чиста течност, а суспензия – своеобразна мазна „супа“, в която плават малки твърди частички какао, захар, млечни продукти и други компоненти. Авторите на изследването изучават размерите на тези частици и тяхното поведения и стигат до извода, че тяхното движение може да бъде ускорено с помощта на електрическо поле. То принуждава разпръснатите частици да се обединяват в удължени мехурчета, което облекчава тяхното движение при ниска концентрация на мазнини.

Учените са доказали своята идея на практика, използвайки мощностите на Mars Chocolate. Прилагайки електрическо поле със сила от 1600 волта на сантиметър, те са успели да намалят издържливостта на шоколада с 43%, което позволява да се намали количеството на мазнините в него от 40% на 31,8%. Този метод може да позволи на сладкарите да направят шоколада по-полезен за здравето, без да се губят неговите прекрасни вкусови качества. 

Коментари: 0