Сделка за $100 млн. тласка Apple още повече към мобилните плащания

Нова технология в портфолиото на гиганта ще позволи преобразуването на iPhone в мобилен ПОС терминал

Сделка за $100 млн. тласка Apple още повече към мобилните плащания

Добрите новини около Apple нямат край тази седмица. След обявяването на силни финансови резултати за изминалото тримесечие, благодарение на които компанията отново се изкачи на върха до позицията на най-скъпата компания в света, изпреварвайки петролната Saudi Aramco, малко по-късно стана ясно и че се е сдобила с интересна нова технология.

Apple е придобила стартъпа Mobeewave, чиято технология позволява на iPhone да се преобразува в ПОС терминал за мобилни плащания, съобщават хора, запознати с въпроса, пред Bloomberg. Според тях сделката е в размер на около 100 млн. долара. 

Технологията не изиска наличието на специален хардуер, с помощта на който да се извършва покупката. Достатъчно е човек да доближи кредитната си карта или друго мобилно устройство за плащане до iPhone, така че търговецът да приеме плащането. Системата работи с Near Field Communications (NFC чип). 

Що се отнася до Apple, гигантът има навик да купува от време на време по-малки играчи, без да коментира целите и плановете си. Тези стъпки обаче подсказват накъде духа вятърът. Впечатление прави, че от няколко години насам компанията от Купертино се фокусира все повече в сферата на услугите, включително на финтех. 

Много преди миналата година да пусне своя кредитна карта, Apple добави Apple Pay към iPhone през 2014 г., позволявайки на потребителите да плащат по-лесно в магазините – само чрез едно докосване на телефона към ПОС терминала. Сега прави насрещна крачка, превръщайки самия iPhone в устройство за приемане на плащания. 

Самата технология не е единствена по рода си. Пример за софтуерен ПОС терминал може да бъде даден и с българския финтех стартъп phos, зад който стои Paynteics. Апетите на Apple в тази посока само потвърждават горещата тенденция. 

Коментари: 0