Сделката на годината в Русия е личен триумф за Путин

На фона на тази продажба, санкциите на ЕС изглеждат „много изхабени”

Сделката на годината в Русия е личен триумф за Путин
252 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Сделката по продажбата на 19.5% от руската държавна компания „Роснефт” на швейцарския търговец на суровини Glencore и Държавният инвестиционен фонд на Катар е личен триумф за президента на Русия Владимир Путин, пише Financial Times. "Продажбата на дял от „Роснефт” на Glencore и Катарския фонд беше неочаквана и се превърна в триумф за Владимир Путин", - се казва в статията.

Сделката е най-голямата в рамките на програмата за приватизация, която руското правителство започна, за да запълва дупките в държавния бюджет и е една от най-големите в историята на инвестициите в страната.

Изданието обяснява, че сделката се състоя на фона на западните санкции, които въздържаха чуждестранните фирми да участват в покупката на акции на руски компании. „За Glencore тази сделка позволява на компанията отново да се утвърди като основен търговец на руски петрол, след тази роля през изминалата година заемаше холандската Trafigura”, - пише FT.

„Благодарение на тази сделка „Роснефт” ще може да разшири достъпа си до световните пазари”, коментира ръководителят на руската консултантска компания Wood Mackenzie Майкл Мойнихан.

Бюджетът на страната в резултат на сделката ще получи  10.5 млрд. евро. От своя страна ръководителят на „Роснефт” Игор Сечин заяви, че е съобщил на президента Владимир Путин за приключването на сделката в навечерието й. В същото време прессекретарят Дмитрий Песков увери медиите, че Путин не е участвал в процеса на подготовка за приватизацията на „Роснефт”. Той добави, че Сечин сам е подготвил продажбата на акциите, след което е докладвал на руския президент.

Новината за сделката бе пълна изненада за пазарите, тъй като доскоро компанията се бори с дългове заради ниските цени на петрола, а сега в един момент достигна 30 млрд. долара капитализация. Спред Forbes интерес към акциите на дружеството преди това са имали китайски и казахски инвеститори. Швейцарската Glencore и държавен инвестиционен фонд на Катар станаха първите международни инвеститори, които са закупили акции в най-големите петролни компании в Русия, включени в списъка на западните санкции. Bloomberg добавя, че на фона на тази сделка, санкциите на ЕС изглеждат „много изхабени”.

Подкрепи Economic.bg