Канада дава $2.3 млрд. на Airbus за военни самолети

16-те модерни машини ще се ползват за спасителни и издирвателни операции

Канада дава $2.3 млрд. на Airbus за военни самолети

Федералното правителство на Канада съобщи, че ще плати 2.3 млрд. долара, за да замени старите военни самолети за издирвателни и спасителни операции с нови, пише в. Metro News.

Властите в Отава ще купят 16 нови самолета от европейския авиационен гигант Airbus, който надцака конкурентите си – италианския Leonardo и бразилския Embraer.

Новите машини Airbus C-295 ще заменят досегашните самолети, съобщи министърът, отговарящ за обществените поръчки Джуди Фуути по време на посещение във военната база Трентън.

„Това е значима инвестиция, която да замени нашите флотилии от самолети Бъфало и Херкулес и ще засили способността на Канада да провежда спасителни и издирвателни операции и да гарантира сигурността на канадците“, заяви министърът на отбраната Харджит Саджан.

Договорът между Канада и Airbus включва и клауза за 20-годишна поддържка на летателните машини, която може да увеличи цената до 4.7 млрд. долара. Канадските власти обаче смятат, че сделката е изгодна.

Саджан заяви, че новите самолети ще са страхотно нововъведение и ще позволят на военните да реагират при всякакви извънредни ситуации в страната. „Тази сделка показва ангажимента на нашите военни да защитават канадците, независимо къде се намират“, подчерта военният министър.     

Информацията за закупуването на новите машини е дълго чакана в Канада. Усилията за замяна на сегашните спасителни самолети на въздушните сили, някои от които летят от 60-те години, за повече от десетилетие бяха спънати от спорове и отлагания.

Коментари: 0