Лондон ще разчита на милостта на непознати след Brexit

Засега ценните книжа са сигурен актив за инвеститорите, но волатилността на долара е като на валута от развиващ се пазар

Лондон ще разчита на милостта на непознати след Brexit

Снимка: Unsplash

Автор: Цветан Петров
След излизането ѝ от ЕС за Великобритания милостта на непознатите, и конкретно техните пари, ще бъдат по-важни от всякога, пише Bloomberg в свой анализ относно Brexit. Премиерът Борис Джонсън продължава с изказванията си, че Обединеното кралство ще напусне ЕС в края на този месец дори и двете страни да не постигнат съгласие за условията по напускането и за бъдещите им търговски отношения. При най-лошия сценарий Brexit без споразумение (т.нар. „твърд Brexit”), последван от понижаване на рейтингите, потъване на паунда, ръст на правителствените разходи и неуспех на централната банка да подкрепи пазарите, би довел до отлив на капитал от Великобритания.

Засега консенсус за това в какво е безопасно да се инвестира е далеч от постигане. В момента британските държавни облигации играят ролята на сигурен актив срещу риска, свързан с Brexit. Някои финансови мениджъри обаче се притесняват от силната нужда на Великобритания да привлиза чуждестранни инвестиции, за да  финансира високия си дефицит по текущата сметка. По думите на гуверньора на британската централна банка Марк Карни Лондон разчита на „милостта на непознати“.

„Ако бъде осъществен Brexit без споразумение, тези непознати ще бъдат обезпокоени“, коментира Майк Ридел, мениджър на инвестиционни портфолиа в компанията Allianz Global Investors, която през последните седмици, заради риска от рецесия след Brexit и повишаване на лихвите, намали обема британски ценни книжа, които притежаваше. „В тази обстановка държавните облигации ли ще са сигурният актив? Абсолютно не – те ще са обратното на сигурни активи“, добавя Ридел.

Brexit облигации

Срив на пазара на облигации би увеличил разходите на правителството за заеми, което от своя страна би затруднило която и да е администрация след Brexit да реши икономическите проблеми на Великобритания. Заедно с първоначалния икономически срив това би създало риск от лавинообразен ефект, който да доведе до по-дълбока рецесия. Въпреки тези опасности вчера Джонсън за пореден път се изказа остро, че страната му ще напусне ЕС на 31 октомври, със или без споразумение. Думите му дойдоха на фона на знаци, че преговорите между Лондон и Брюксел са забуксували.

Макар курсът на паунда да се понижи с 18% от референдума за Brexit през юни 2016 г. до сега, доходността по британските държавни облигации е била близо 20%. Тази година въпросните облигации поскъпнаха заради световните търговски спорове и сянката над световната икономика, предлагайки сходна възвращаемост с американските и дори по-висока в сравнение с германските. И за разлика от германските облигации британските все още предлагат положителна доходност.

През миналата година чуждестранните инвеститори купуваха британски дълг с най-високото темпо от 2016 г. насам, увеличавайки дяловете си след референдума за Brexit със 100 млрд. паунда (123 млрд. долара). За сравнение, през тази година чуждестранни инвеститори са инвестирали в британски облигации 7 млрд. долара.

Докато при икономическо отслабване дългът от развитите пазари обикновено се увеличава заради спекулациите, че централните банки ще намалят лихвените проценти, то на развиващите се пазари при проблеми капиталът има тенденция да бяга заради нарастващите рискове при погасяването на заемите или заради загуба на доверие. Волатилността на паунда вече е на равнища като за развиващ се пазар и британските активи ги очаква значително преоценяване, веднага щом стане ясно как ще завърши излизането на Великобритания от ЕС.

Нулева експозиция

Фондът Allianz Gilt Yield за 2.8 млрд. долара е „получил поле да действа по-мечешки“, докато фондът Allianz Strategic Bond със 788 млн. долара има „нулева експозиция“ към облигациите.

Главният инвеститор на компанията North Asset Management Джордж Папамаркакис има сходно виждане и планира да заложи на спад при облигациите с дълъг матуритет. За него, без значение кой състави следващото правителство, след „твърд Brexit” вероятно ще има ръст на правителствените разходи.

Разнообразни инвеститори

Британската Служба по управление на дълга коментира, че пазарът на облигации е на сравнително стабилна позиция, като се има предвид високата ликвидност и разнообразната инвеститорска база, която е над три пъти по-голяма, отколкото е била преди 11 години.

„Силата на пазара ни задържа на добри позиции през последните няколко години въпреки въздействието на редица външни събития, както и на резултата от референдума за членството в ЕС и на неочаквания резултат от парламентарните избори през 2017 г.“, обяснява Робърт Стийман, главен изпълнителен директор на Службата по управление на дълга. „Противно на очакванията на мнозина, пазарът на облигации реагира по правилен начин“, добавя той.

Към март тази година чуждестранните инвеститори са съхранявали под формата на облигации 556 млрд. паунда, или 28% от общите инвестиции. Въпреки че този вот на доверие предполага, че те не очакват „твърд Brexit” в близко бъдеще, данните за корпоративните разходи трябва да бъдат наблюдавани за каквито и да било знаци за забавяне в търсенето, смята Джон Райт, ръководителят на отдела за британските лихви в UBS Group.

Сега справянето на британската централна банка и на кредитните агенции с трусовете от Brexit ще е от ключово значение за инвеститорите. Веднага след референдума за Brexit централната банка понижи лихвените проценти, а пък S&P Global Ratings понижи рейтинга на Великобритания с две нива. По-рано тази година от Fitch Ratings заявиха, че би могло отново да има понижение с две нива в случай на сериозен икономически шок.

Финансовите институции по целия свят следят развитията. За централната банка в Канада е време да продава 5-годишни британски облигации срещу техния немски еквивалент. За Пол Никълсън, портфолио мениджър в австралийската компания QIC „напълно фарсовият“ процес по осъществяването на Brexit означава, че той няма да поема рискове.

„Към този момент сме освободили всички британски позиции – всички облигации, всички валути и голяма част от нашите кредитни позиции“, обяснява Никълсън и добавя: „Това, което искаме да направим, е да изчакаме отстрани и да видим как ще разиграят нещата“.
Коментари: 0