Секретният сателит Zuma се разби, преди да достигне орбита

Той бе изстрелян в неделя с ракета на SpaceX

Секретният сателит Zuma се разби, преди да достигне орбита

Снимка: SpaceX

1060 ~ 1 мин. четене
Американският шпионски спътник, който бе изстрелян от Кейп Канаверал, Флорида в неделя на борда на ракета SpaceX не е успял да достигне орбита и се приема, че е загубен. Това съобщава Ройтерс, като цитира двама американски официални представители, информирани за мисията, пожелали анонимност.

Секретният шпионски сателит, наречен Zuma и построен от Northrop Grumman Corp не е успял да се отдели от втората фаза на ракетата Falcon 9 и се предполага, че се е разпаднал или потънал в морето, казват двамата източници.

Сателитът се приема за "отписан" - казва един от служителите.

Предполагаемата загуба на спътника бе съобщена първо от Wall Street Journal.

Northrop Grumman Corp е компанията, направила мултимилиардния спътник и тя е избрала ракетата на SpaceX Falcon 9 за изстрелването му.

Проведено е разследване, но няма първоначална индикация за саботаж или друга намеса, казват източниците.

Говорителят на SpaceX Джеймс Глийсън заяви: "Ние не коментираме мисии от такова естество; но до момента прегледите на данните сочат, че Falcon 9 се е справила със задачата".

Space Exploration Technologies Corp, ръководена от предприемача Илон Мъск, изстреля първия си сателит а американската армия с ракетата си Falcon 9 през май миналата година, припомня Ройтерс.
Подкрепи Economic.bg