Петкова: При сигнал за картел КЗК ще провери свободния пазар на ток

Очакваното поскъпване на тока за бизнеса от февруари с между 30% и 60% е заради цената на свободния пазар

Петкова: При сигнал за картел КЗК ще провери свободния пазар на ток
932 ~ 2 мин. четене

В случай, че получи сигнал за картелно споразумение или нарушена конкуренция на свободния пазар на ток държавата ще предприеме действия, сезирайки отговорните институции в случая Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). Това каза пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Ако индустрията или някое от засегнатите лица има подобна информация, то веднага трябва да се сезират компетентните органи, които да започнат проверки.

Министър Петкова добави, че ѝ е „трудно” да се произнесе по въпроса дали има картел, тъй като това е специфична тема, която трябва да се контролира от компетентните органи.

"Свободният пазар, както всеки друг, има цени, които се определят от търсенето и предлагането. Години наред цената, която плащаше бизнеса, беше по-ниска от тази, която плаща потребителя. Тук става въпрос за пазарни отношения, държавата не може да я регулира. Цената на тока е вид стока и трябва да се свикне да се търгува с нея. Искахме в един откровен диалог да се поставят проблемите. Това, което държавата може да направи, е да предприеме действия, в случай че получи сигнал за картелни действия и нарушаване на конкурентоспособността, и да извърши проверка".

Очакваното поскъпване на тока за бизнеса от февруари с между 30% и 60% е заради цената на свободния пазар. Петкова изтъкна, че държавата ще направи всичко възможно да подпомогне конкурентноспособността на бизнеса, за което са заделени над 280 млн. лева.

По думите на Теменужка Петкова, на базата на законодателна промяна българският бизнес ползва държавна помощ, която се изразява в това, че бизнесът плаща по-малко за електричество до 30 юни 2018 г. Според нея, основна цел на правителството е българският бизнес да бъде конкурентоспособен.

Тя добави, че ще бъдат приети законови промени, които да позволят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да упражнява контрол на свободния пазар на електроенергия, подготвят от енергийното министерство.

Тези законови промени са необходими на регулатора за да трансформира дейността си от определяне на регулираните цени  към контрол и наблюдаване на функционирането на борсата. 

Подкрепи Economic.bg