Село с 89 жители е новият център на ЕС

Повечето хора от селцето първо научили новината по радиото, разказва кметът на близката община Юрген Гьоц

Село с 89 жители е новият център на ЕС
2108 ~ 2 мин. четене

Развяващото се знаме на Европейския съюз (ЕС) в малкото германско село Гадхайм е единствената подсказка защо световните медии са дошли на това място от целия свят. Шепата къщи на малкото населено място са се сгушили по хълмовете на Южна Германия, където по полетата се издигат вятърни турбини.

Когато приключат двегодишните преговори за излизането на Великобритания от Съюза през 2019 г., 89-те жители на Гадхайм ще се окажат в географския център на ЕС, според данните Националния географски институт в Париж. 

Повечето хора от селцето първо научили новината по радиото, казва Юрген Гьоц, кмет на близката община Файтсхьоххайм. Оказва се, че  Гадхайм е твърде малък, за да има свой кмет.

"Смятахме, че е първоаприлска шега", забавлява се кметът, като разказва историята. Но няма съмнение, че местните жители се радват на вниманието, което техният край е привлякъл със своята природа - лозята, безкрайните полета и криволичещата река.

"Съпругът ми винаги е казвал, че ние сме центърът на света", шегува се Инге Дик от Германската федерация на земеделците.

Местна поговорка гласи, че Господ целунал Земята веднъж на мястото, където се намира Файтсхьоххайм. Част от него е и Гедхайм”, разказва Гьоц.

Жителите на селото са създали група в популярното приложение WhatsApp, с което привличат внимание върху селцето. Най-изненадана от тях е чернокосата фермерка Карин Кеслер – бъдещият център на ЕС е разположен в нейното поле с рапица. Но е жалко, че това се случи заради Brexit, казва тя.

Подобно на останалите в селото, Кеслер все още не може да повярва, че британските гласоподаватели са избрали сами да напуснат ЕС. За нея най-голямото удобство е да може да минава границата, без да го проверяват, както прави тя, когато отива във Франция през ваканцията си.

По време на Втората световна война баща й е бил военнопленник във Франция и създаването на Съюза й дава основателна причина да го цени – основан е да обедини исторически врагове. Кеслер очаква с нетърпение Brexit, за да посочи на баща си знамената, маркиращи центъра на ЕС в земите им, но ако британците размислят, също ще бъде щастлива.

Подкрепи Economic.bg