Селце в Италия продава къщи за 1 евро

Ололай в Сардиния търси нови жители

Селце в Италия продава къщи за 1 евро

Снимка: Wikipedia

12361 ~ 2 мин. четене

Някога мечтали ли сте да притежавате дом в красиво италианско село? И то за без пари? Сега можете да си купите една точно за 1 евро. Селцето Ололой, дестинация в планинския район на Барбая на Средиземноморския остров Сардиния, продава стотици изоставени домове само за 1 евро ($1,20), пише CNN.

Това не е първото италианско населено място, което се опитва с подобен трик да привлече нови жители, но изглежда, че е първото, което изпълнява обещанието.

Също така има необходимата красота и история, за да привлече хората.

Централният площад на Ололай

Обаче придобиването на недвижим имот върви с уловка. 200-те каменни жилища, които се продават, са в лошо състояние и купувачите трябва да се ангажират с ремонт в рамките на три години - което вероятно ще струва около 25 000 долара.

Зад идеята с продажбата е план за подмладяване на общността, изложена на опасността да се превърне в призрачен град. През последния половин век популацията на Ололай се е свила от 2250 на 1300 души, като всяка година се раждат само няколко бебета.
 
"Ние се гордеем с праисторически произход", казва Ефизио Арбау, кмет на Ололай. "Моят кръстоносен поход е за спасяване на уникалните ни традиции, за да не изпаднат в забвение."Гордостта от нашето минало е нашата сила. Винаги сме били силни хора и няма да позволим на нашия град да умре", допълва той.

Стара столица на Барбагия, Ололай остава най-автентичното и недокоснато от времето място в Сардиния.
Някога пълен с живот, лабиринтът от улички и калдъръмени площадчета със стенописи, сега е тих, тъй като по-младите жители напускат, за да отидат в по-големи градове.

Изоставени от семействата, които някога са ги обитавали, много каменни жилища стоят в развалини, покрити с паяжини в продължение на десетилетия.

Някои традиции обаче още са живи. Местните овчари продължават да правят прочутото премиум овче сирене - Casu Fiore Sardo, с което районът е известен, а местните занаятчии плетат чудесни кошници.

Селцето обаче се нуждае от спасяване, за да не изчезне съвсем.

Момичета в традиционни народни костюми

Кметът успял да убеди собствениците на изоставени имоти да ги прехвърлят на общината, която сега търси купувачи. Той издава специален указ и пуска имотите на пазара на изгодни цени през 2017 г.

Въпреки лошите условия, три къщи вече са продадени, а Арбау заявява, че е получил повече от 100 заявки за покупки от целия свят, включително Русия и Австралия.

Кметът се надява, че обновяването на домовете ще спомогне за създаването на нови работни места и ще съживи местната икономика.

Коментари: 0