„Сенсата“ открива трети завод в България

Плановете на американската компания са за инвестиции за около 100 млн. лв.

„Сенсата“ открива трети завод в България

Снимка: Economic.bg

Автор: Александра Сотирова

Американската компания за автомобилни компоненти „Сенсата Технолоджис“ ще открие трети завод в България. Това стана ясно днес на събитие, организирано от Аутомотив клъстер България. Новината за развитието на компанията дойде от изпълнителния директор на клъстъра арх. Любомир Станиславов.

„Очакваме в скоро време трети завод в България да се построи. Мисля, че няма да издам голяма тайна, те планират да инвестират около 100 млн. лв. в следващите години в България“, каза той, представяйки високотехнологичните компании, които произвеждат части за индустрията в България.

Динамичното развитие на „Сенсата“ през годините я превръща в един от най-големите работодатели в България. Американската компания има два завода у нас - в Пловдив и Ботевград, както и централа и развоен център в София.

„Сенсата“ стъпва в България през 2002 г., купувайки първия си завод в от белгийската "ЕПИК Електроник Асембли". По-късно малък пилотен проект за релокация на производството от Белгия към Ботевград е осъществен, като производственият капацитет постепенно се увеличава, достигайки 1 млн. сензора. През 2008 г. годишният обем на продукцията достига 8 млн. сензора и се открива нова производствена сграда на „Сензор-Найт Индaстриъл” (придобита по-късно от „Сенсата“) в Ботевград.

През пролетта на 2016 г. „Сенсата Технолоджис“ откри втрия си завод в България - в Пловдив. Инвестицията в новото предприятие бе 69 млн. лв. и със своите 68 хил. кв. м то е второто най-голямо на "Сенсата" в света. В предприятието работят 6 производствени линии, създаващи сензори за спирачните и горивните системи на автомобилите. Там се произвеждат електрозащитни и сензорни устройства с приложение в автомобилната индустрия, самолетостроенето, строителната техника и др.

Компанията продължава динамичното си развитие в страната ни, отваряйки най-голямата си тестова лаборатория в световен мащаб в София. Инвестицията в лабораторията е около 3 млн. долара като е разположена на площ от над 6000 кв. м и работи за нуждите на клиентите на компанията от цял свят. Тестовата лаборатория и механизация вече функционира и в нея работят над 100 висококвалифицирани инженери и техници в областта на тестовете за издръжливост, развойна дейност, анализ на брака и разработване на оборудване за технологиите на „Сенсата“ за автомобилни сензори.

Коментари: 0