Северна Корея извърши пореден тест на балистична ракета

Изстрелването е било неуспешно, не е ясно как ще действат САЩ

Северна Корея извърши пореден тест на балистична ракета
Северна Корея извърши поредния си тест на балистична ракета, въпреки предупрежденията на САЩ, Южна Корея и единствения по-голям партньор на комунистическата държава – Китай. Тестът е извършен от зона, разположена на север от столицата Пхенян, пише Reuters. Според военни представители на Южна Корея и САЩ тестът се е провалил, с което става четвъртият последователен неуспешен тест на балистична ракета от началото на март досега.

Засега не е ясно как ще реагират САЩ, но в петък държавният секретар Рекс Тилерсън предупреди, че отказът на Пхенян да прекрати ракетната и ядрена програма ще доведе до „катастрофални последици“.

"Заплахата от ядрена атака срещу Сеул или Токио е истинска и е въпрос на време, преди Северна Корея да развие способността да удари континенталната част на САЩ", каза Тилерсън по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. "Ако не предприемете действия по най-належащия проблем със сигурността в света в момента, това може да доведе до катастрофални последици", каза той.

Тестът е осъществен и на фона на информацията, че американската „армада“ – група бойни кораби и подводници, предвождани от самолетоносача „КАрл Винсънт“, е пристигнала в Японско море.

Американски военни представители, пожелали анонимност, са казали пред Reuters че неуспешният опит е бил извършен с ракета със среден обсег, известна като КН-17. Тя вероятно се е взривила няколко секунди след изстрелването й.

В интервю за Reuters отпреди няколко дни, американският президент Доналд Тръмп заяви, че евентуален тест на балистична ракета, извършен въпреки всички предупреждения, ще бъде обида за Китай.
Коментари: 0