Северна Корея подготвя нови ракетни тестове

Предположенията са, че изпробваната в неделя бомба от Пхенян е била с размер около три пъти, колкото на бомбата, ударила град Хирошима

Северна Корея подготвя нови ракетни тестове

Министерство на отбраната в Южна Корея излезе със съобщение, в което се казва, че имат информация за подготовка на нови ракетни тестове от Пхенян.

„Продължихме да виждаме знаци за възможни нови тестове на балистични ракети. Също така прогнозираме, че Северна Корея може да изстреля междуконтинентална балистична ракета”, заяви Чанг Кюнг-соу, представител на южнокорейското министерство, цитиран от BBC.

В неделя Северна Корея проведе детонация на бомба, за която твърди, че е била водородна, но международни наблюдатели коментираха, че няма независимо потвърждение дали всъщност не е била атомна. 

Взривът предизвика земетресение с магнитуд 5.9 по скалата на Рихтер (според данни от Европейския средиземноморски сеизмологичен център) в близост до площадката за изпитания на Северна Корея - Punggye-ri.

Оценките за мощта на изпробваното взривно устройство варират значително от 50 до 120 килотона. Бомба с мощ 50 килотона би била с размер около три пъти, колкото на бомбата, ударила японския град Хирошима през 1945 г.

Коментари: 0