Шефовете на АПИ направиха компромис – луксозните им джипове няма да са черни

Вече цветът трябва да бъде задължително тъмен

Шефовете на АПИ направиха компромис – луксозните им джипове няма да са черни
Автор: Вероника Тонева
Управителният съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) все пак реши да направи компромис – и двата нови луксозни джипа, които ще си купят, няма да са със задължително черен металик. Останалите екстри като кожен салон, 8-степенна автоматична скоростна кутия и 250 к.с. обаче остават. Остава и високата цена от 222 хил. лв., която Агенцията ще плати за двете машини.

Сред останалите екстри, които се запазват в условията на поръчката, са задължителното 4x4 задвижване на колелата, с минимум 18-цолови лети джанти и да могат да газят в поне половин метър вода. Двете возила не могат да са с по-малко от 8-степенна автоматична скоростна кутия. Всичко това гарантира гладко возене и бързи скорости. Единствената разлика спрямо спряната поръчка е в цвета – той вече е задължително тъмен, но не и черен металик, както беше зададен преди.

Припомняме, че обществената поръчка за закупуване на 53 автомобила, от които 51 коли за редовните служители и 2 луксозни джипа за шефовете на  АПИ, на стройност общо 1.3 млн. лв. с ДДС, беше пусната на 29 август, а 5 дни по-късно, в последния си ден като регионален министър, Николай Нанков стопира търга. Причината, която той изтъкна бе, че не е бил уведомен за самата поръчка. По-късно в сайта на АПИ излезе решение на председателя на УС на АПИ инж. Светослав Глосов за прекратяване на търга. Като причини се посочваха това, че техническите изисквания и способности към фирмата изпълнител са "прекомерни" и при проверка на контролните органи може да бъдат счетени за дискриминационни. 

Другата причина е открита техническа грешка в обособена позиция №2 от обществената поръчка за закупуването на 51 леки автомобила. Става въпрос за включването на междуосие на автомобила с определен размер, който не съществува и не се предлага за автомобили. В новата обществена поръчка параметрите на междуосието са сменени – минимум 2500 мм, а не минимум 1800 мм. Леките автомобили ще бъдат предназначени за редовите служители на Агенцията.
Коментари: 0