Shell се изтегля от петролните пясъци в Канада

Компанията ще запази само 10% от дела си в минния проект Athabasca Oil Sands

Shell се изтегля от петролните пясъци в Канада
Англо-холандският петролен гигант Royal Dutch Shell ще продаде почти цялото си производство в петролните пясъци на Канада срещу 7.25 млрд. долара. Купувач по сделката е канадската Canadian Natural Resources. Shell ще запази едва 10% от дела си в минния проект Athabasca Oil Sands.

С продажбата базираната в Хага компания ще успее да свие дълговете си, както и да намали участието си в един от най-вредните за околната среда методи за извличане на фосилни горива, пише Bloomberg.

С постигнатата сделка англо-холандският производител е на две трети от пътя за намаляване на дълга, който бе натрупан заради инвестиционната програма на стойност 30 млрд. долара. Миналата година Shell направи най-голямото придобиване в историята с покупката на BG Group.

Тази седмица компанията прекрати 20-годишно сътрудничество с Saudi Arabian Oil, а по-рано тази година продаде няколко нефтени полета в Северно море.

„Това съобщение е значителна стъпка към повторно повторното изграждане на портфолиото на Shell”, коментира главният изпълнителен директор Бен Ван Бюрден. "Постъпленията ще ускорят освобождаването на паричен ресурс, който ще има значителен принос към 30-милиардната инвестиционна програма на Shell”, добавя той.
Коментари: 0