Шофьорските заплати в градския транспорт в София са по-високи от днес

Основната заплата на шофьорите става 1150 лв.

Шофьорските заплати в градския транспорт в София са по-високи от днес
2093 ~ 1 мин. четене
Шофьорите в столичния градски транспорт са с по-високи заплати от днес. Това е второ повишение на заплащането на шофьорите за тази година, след като на 14 март Столичният общински съвет прие предложението на столичния кмет Йорданка Фандъкова  за 10% увеличение.

Заплатите в двете дружества „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“ вече са изравнени и увеличени, тъй като до момента по-високо заплащане получаваха електрошофьорите. Основната заплата вече е 1150 лв., а средната брутна – 1800 лв. Освен това от Столична община са предвидили и бонуси от 100 лв. за добре свършена работа.

По думите на Фандъкова увеличаване на заплащането и подобряване на условията на труд ще бъдат единствените начини, при които ще се привлекат нови кадри с цел намаляване на часовете извънреден труд. 

Фандъкова обясни, че през февруари има спад на извънредните часове, но заради липсата на шофьори той отново е над разрешените 15 часа. По думите на кмета на София в момента се обсъждат исканията на транспортните синдикати за въвеждане на 3-годишна програма с увеличение на заплатите с минимум 10% на година.

Както Economic.bg писа Столична община ще се опита да привлече шофьори от частния сектор и такива от провинцията, като за целта Фандъкова е възложила ремонт на транспортните общежития в район „Искър“. 
Коментари: 0