Пазарът на шоколад расте с двуцифрени темпове

Laederach отваря магазин с площ от 2500 квадратни метра на 5-то авеню в Ню Йорк близо до Rockefeller Center

Пазарът на шоколад расте с двуцифрени темпове 1 Снимка

Снимка: Unsplash

5336 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Пандемията от коронавирус продължава да сваля от сцената търговец след търговец, докато швейцарският шоколатиер Lindt & Spruengli увеличава пазарния си дял в САЩ, а конкурентът Laederach отваря най-големия си магазин досега в Ню Йорк, пише Bloomberg.

Шоколадът се очертава като един продукт, без който потребителите явно не могат да живеят в тези трудни времена. Американският шоколаден пазар се е разширил с необичайно бързи двуцифрени темпове през юни и юли, отчитайки през септември по-високо равнище спрямо предпандемичните нива, коментират Sanford C. Bernstein, цитирайки данни на Nielsen. Laederach отваря магазин с площ от 2500 квадратни метра на 5-то авеню в Ню Йорк близо до Rockefeller Center. Семейният бранд е известен в Швейцария с подносите, затрупани с пресни шоколадови бонбони, чийто срок на годност е само няколко седмици.

Плановете за откриване на огромния магазин идват сравнително скоро, след като пандемията доведе до фалити на търговци на дребно като Brooks Brothers и J.C. Penney. Потребителите, които искат да се поглезят с лукс на достъпни цени, се насочват към шоколада според анализатора от Sanford C. Bernstein Бруно Монтейн. Laederach навлезе на пазара в САЩ преди година, залагайки, че за сравнително бърз период от време американският пазар ще се превърне в един от най-големите за компанията извън Швейцария.

„Не се съмняваме, че след пандемията продажбите ще се върнат и ще нараснат отново, както преди”, заяви главният изпълнителен директор Йоханес Лайдерах в телефонно интервю. „Като семеен бизнес ние можем да си позволим да мислим дългосрочно“, добави още той.

Laederach не публикува финансови отчети на редовна база, но има приходи от 120 милиона швейцарски франка (135 милиона долара) за 2016 г. и ръст на продажбите от около 14% в края на февруари. Компанията продава своите продукти в 15 страни, включително Германия, Сингапур и Канада. Веригата планира също да отвори магазин във Вашингтон през февруари.

Lindt, известен със своите шоколадови бонбони Lindor, напоследък също се справя добре в Европа, отчитайки среден ръст на продажбите от 25% през втората половина на годината. Положителната тенденция може да се ускори покрай Коледа, тъй като Великден по-рано тази година се оказа слаб сезон за производителите на шоколад.

Подкрепи Economic.bg