Шолц е уверен, че ще бъде следващият канцлер на Германия

Той представи идеята си за вдигане на данъците за богатите

Шолц е уверен, че ще бъде следващият канцлер на Германия

Снимка: БТА

Германският финансов министър Олаф Шолц потвърди желанието си да стане канцлер на страната след парламентарните избори догодина в изявление за немския вестник „Welt am Sonntag“. Изданието добавя, че по време на регионалната конференция на неговата Германска социалдемократична партия Шолц е уверил колегите си, че шансовете да „оглавим следващото федерално правителство са по-големи, отколкото някои си мислят“.

Именно Шолц е кандидатът на ГСДП за поста на Ангела Меркел, която планира да се оттегли като канцлер след 15 години начело на германското правителство. По време на конференцията Шолц добави, че ГСДП не само е показала добър баланс в правителството, но и успехи в управлението на коронакризата.

В речта си Олаф Шолц предрече, че кризата с коронавируса ще продължи до края на 2021 и началото на следващата година, така че трябва да бъде взето решение дали Германия да продължи да бъде силна социална държава, или да води твърда политика на икономии.

ГСДП ще бъде за укрепването на обществото и социалната държава", подчерта Шолц в речта си по време на конференцията.

Данъците за богатите

По време на конференцията Шолц също така даде да се разбере, че иска по-високи данъци върху доходите над 200 хил. евро.

Всеки, който има 100 хил. евро годишна заплата, може да направи малко по-голям принос от днешния за финансирането на общността“, смята финансовият министър.

Шолц вече беше обявил, че в правителство под негово ръководство от 2021 г. ще има увеличение на данъците за хората с по-високи доходи. Той обаче не бе доуточнил над какво ниво на доход е планирано това.

Коментари: 0