Защо платината може да е по-добрата инвестиция от златото?

В момента платината е изключително „подценена“ в сравнение със златото, но в края на годината може да получи силен тласък

Защо платината може да е по-добрата инвестиция от златото?

Снимка: Wikimedia

Цените на златото скочиха с повече от 20% през 2020 г. и достигнаха исторически рекорд по-рано тази година. Успоредно с него поскъпват и среброто, и паладият. В същото време обаче цените на платината са спаднали с почти 15% до момента. Ето защо според експертите платината скоро може да настигне по-ярките си съперници, пише CNN в свой анализ.

Инвеститорите често се ориентират към злато и други метали по време на финансова несигурност. Повечето благородни метали са се възползвали от нестабилността, която е резултат от пандемията, глобалната рецесия и опасенията, че Вашингтон може да не постигне споразумение за повече икономически стимули. Залогът е, че металите ще се държат по-добре от долара и други основни хартиени валути, които са склонни да губят стойност, когато Федералният резерв и други централни банки поддържат ниски лихвени проценти. Това е причина, поради която и тази година биткойнът се справя добре.

Това би трябвало да е добра новина и за платината. Защо обаче тя изостава от останалите метали?

Една от основните причини е, че тя има по-голяма промишлена употреба от другите метали. Платината е ключов компонент на катализаторите в автомобилите, които се използват за намаляване на емисиите на отработени газове. Така спадът в продажбите на автомобили в световен мащаб, съчетан с възходът на Tesla и други електрически превозни средства (които не се нуждаят от каталитични преобразуватели), засегна търсенето на платина.

Металът достигна дъно от малко под 600 долара за унция в края на март. Оттогава цените се възстановиха до около 840 долара, като някои експерти смятат, че платината най-накрая може да е готова за чакания отскок.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл категорично намекна, че централната банка вероятно ще запази лихвените проценти на нула още няколко години, което се очаква да намали стойността на долара. Това може да даде тласък на всички метали, но платината има много повече място, за да настигне златото, което в момента се движи около 1850 долара за унция.

Уил Ринд, главен изпълнителен директор на GraniteShares, отбеляза, че цените на платината в миналото са се търгували по-скъпо от златото. Мой добави, че в момента платината е изключително „подценена“ в сравнение със златото и че при нормална икономика цените на платината и златото трябва да са много по-близки.

Платината, заедно с други метали, също може да получи тласък след президентските изборите. Президентът (независимо дали това е Доналд Тръмп за втори мандат или Джо Байдън) ще трябва бързо да работи с Конгреса за повече икономически стимули през 2021 г.

Повече стимули и автомобилни поръчки могат да повишат цените

Допълнителни облекчения от правителствата за потребителите и бизнеса, президентските избори в САЩ и дефицитът в предлагането на платина в момента ще направят интересна ситуацията за нея, а и за другите метали, смята Стивън Дън, директор в Aberdeen Standard Investments.

Възстановяването на продажбите на традиционни автомобили с двигатели с вътрешно горене също ще помогне на цените на платината. В крайна сметка традиционните автомобили все още са много по-евтини от електрическите, както толкова често изтъква изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск.

Платината трябва да компенсира. Преди Covid-19 имаше недостиг. Пандемията само я влоши. Цените все още са с около 50% под средното от последното десетилетие, но промишлената употреба трябва да помогне на платината“, заяви Еверет Милман, специалист по благородни метали в Gainesville Coins.

По този начин търсенето на платина може да се увеличи, тъй като производителите осъзнават, че това е много по-евтина алтернатива на паладия, който има много подобни промишлени цели и струва над 2200 долара за унция.

Така както платинените кредитни карти предлагат повече награди от златните, а платинените плочи имат по-високи продажби от златните албуми, цените на платината може скоро да възвърнат блясъка си и да засенчат и златото.

Коментари: 0