Шотландия може да наложи вето на решението за Brexit

Британска парламентарна комисия ще разгледа петицията за нов референдум

Шотландия може да наложи вето на решението за Brexit
252 ~ 4 мин. четене
Шотландският парламент може да наложи вето върху излизането на Великобритания от Европейския съюз, заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън пред Би Би Си. Тя посочи, че парламентът в Единбург трябва официално да се съгласи, ако Обединеното кралство иска да напусне ЕС. Стърджън каза, че ще поиска шотландските депутати да не дадат законодателно съгласие за това. Нейната Шотландска национална партия няма абсолютно мнозинство в шотландския парламент въпреки голямата популярност, която партията дължи на искането си за независимост. Стърджън обаче призна, че британското правителство вероятно ще отстоява твърде различна позиция по въпроса и парламентът в Лондон най-вероятно ще отхвърли евентуално шотландско вето за Брекзит. "В този случай Шотландия ще има съвсем резонното право да поиска вътрешен вот, на който пък да реши напускането си от пределите на Великобритания", каза Никола Стърджън. Шотландското правителство започва другата седмица също така разговори в Брюксел за "оставане" на Шотландия в ЕС, пише в. "Сега".

Шестима от десет шотландци твърдят, че биха гласували с "Да" на втори референдум за независимост, показва проучване на общественото мнение, поръчано от в. "Сънди пост". Точното число на разочарованите от съжителството с англичаните в кралството е 59%. Против излизането от кралството са 32% от запитаните, а 9% не могат да определят сега как биха гласували. Забелязва се, че дори по-възрастните шотландци вече променят нагласата си към напускане на Обединеното кралство. Според допитването независимостта е желана вече от 47% от пенсионерите, които иначе са най-резервирани към всякакви резки промени. На референдума за независимост през септември 2014 г. 55% от шотландците гласуваха за оставане в кралството. Една от причините беше, че Брюксел ги предупреди, че ако напуснат Обединеното кралство, ще напуснат и ЕС.

Междувременно подписите под петицията за провеждане на повторен референдум за членството на Великобритания в Евросъюза събраха вчера над 3 милиона души. "Ние, долуподписаните, призоваваме правителството на Нейно Величество да приеме правило, съгласно което, ако гласовете, събрани от привържениците на "вътре" или "вън", набират под 60% при обща избирателна активност под 75 на сто, да е необходимо да се проведе втори референдум", гласи петицията. Избирателната активност на проведения на 23 юни референдум беше 72%. За излизането на страната от ЕС гласуваха 51.9%, а 48.1% бяха за оставане в ЕС. На референдума в Шотландия през 2014 г., когато се решаваше въпросът за независимостта й от Великобритания, избирателната активност беше 84.6%. В същото време на нито едни парламентарни избори от 1992 г. насам не са гласували повече от 75% от избирателите. Петициите, подкрепени от над 100 000 подписа, се разглеждат от специализирана комисия в британския парламент, която решава дали да бъде внесена за обсъждане в парламента. Следващото заседание на комисията е утре. 

По-рано премиерът Дейвид Камерън заяви, че втори референдум по този въпрос няма да има. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин също отхвърли идеята за втори референдум, заявявайки: "Ние сме длъжни да приемем този резултат". Междувременно депутатът лейбърист Дейвид Леми призова колегите си да игнорират резултата от референдума, който "няма задължителен характер" за парламента. "Ние можем да спрем тази лудост и да сложим край на този кошмар чрез гласуване в парламента", написа той в "Туитър". Парламентът трябва да реши дали продължава с Брекзит тази седмица. Проф. Върнън Богднар от лондонския Кингс-колидж, който е един от водещите експерти по конституционна история и бивш научен ръководител на Дейвид Камерън в Оксфордския университет, коментира пред в. "Дейли телеграф", че втори референдум едва ли е възможен. "Не мисля, че ЕС ще поиска и по-нататък да продължи да преговаря по този въпрос, те ще приемат сегашното решение като окончателно", каза той, предупреждавайки, че занапред правителствата ще внимават много повече, като инициират референдуми. Професорът по социология от университета в Страйтклайд - Джон Къртис, чийто екзитпол бе единственият, прогнозирал победата на консерваторите на парламентарните избори през 2015 г., също отбеляза, че въпросът за членството в ЕС предизвиква толкова разногласия вътре в самите водещи партии и сред техните привърженици, че е много малко вероятно той да може да влезе в чиято и да е предизборна програма още известно време, а още повече да се свиква още един референдум.

Почти 160 000 души са подписали петицията до кмета на Лондон Садик Хан с искане "да провъзгласи независимост на британската столица от Великобритания и да подаде заявка за членство в ЕС". Петицията е качена на сайта change.org. "Лондон е международен град и ние искаме да останем в сърцето на Европа. Петицията призовава кмета да провъзгласи Лондон за независим град и да подаде заявка за присъединяване към ЕС, в това число към Шенгенската зона", се казва в текста на документа, в който се предлага на Хан да стане "президент" на "независимата република Лондон". Авторите на подписката са си поставили за цел да съберат 200 000 подписа. След това обещават да изпратят документа в кметството на британската столица.

Британският министър на външните работи Филип Хамънд пък призна за възможни трудности с Гибралтар след излизането на страната от ЕС. "Страната ще има по-малко възможности да защитава Гибралтар", заяви Хамънд. Министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Гарсия Маргальо вече обяви, че Испания ще се стреми към суверенитет на Гибралтар след референдума във Великобритания. По думите му гласуването изцяло е променило прогнозата за бъдещето на полуострова.


Подкрепи Economic.bg