Шотландия се опасява от „катастрофален” Brexit

Никола Стърджън със съмнения дали поддръжниците на т.нар. „мек Brexit” ще изразят позицията си навреме

Шотландия се опасява от „катастрофален” Brexit

Снимка: Pixabay

2240 ~ 3 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Неспособността на британския премиер Тереза Мей да излезе с последователна позиция за Brexit означава, че Обединеното кралство рискува да навлезе в спирала към Brexit без споразумение с Брюксел. Това би имало катастрофални последици.

Мнението е на шотландския първи министър Никола Стърджън, която коментира случващото се в преговорите между Великобритания и ЕС, както и сблъсъците в Лондон за Brexit. В стъпка, която ще оформи бъдещето на Обединеното кралство през идните години, страната планира да напусне ЕС на 29 март другата година. Условията на излизането обаче продължават да са неясни.

Според Стърджън в Лондон няма мнозинство за т.нар. „твърд Brexit”, след който Великобритания да прекрати всякакви икономически отношения с ЕС. Същевременно обаче страната е навлязла в инерция, която може да я тласне или към „мек Brexit”, или към Brexit без никакво споразумение.

Шотландският лидер обяснява, че в Лондон определено има мнозинство, което иска „меко” излизане от ЕС, и в един момент тези хора ще трябва да надигнат глас. „Опасността е, че целият процес по Brexit ще се провали преди те да изразят позицията си, защото времето изтича”, коментира Стърджън, цитирана от Reuters.

И ЕС, и Обединеното кралство, се нуждаят от споразумение, за да продължи търговията между най-големия търговски блок в света и шестата по големина световна икономика. Засега единствените надежди са преходен период до 2020 г. да опази търговски поток помежду им.

Шотландия срещу Обединеното кралство

Шотландия, която е една от съставните части на Обединеното кралство, от години иска да се отцепи и да стане независима държава. На 18 септември 2014 г. в страната се проведе референдум за независимост. Тогава надделяха хората, желаещи оставане в Обединеното кралство.

През март 2017 г. Стърджън насрочи нов референдум, който трябва да се проведе между есента на 2018 г. и пролетта на 2019 г. Шотландският лидер обясни, че точната дата ще бъде избрана така, че хем да не бъде прекалено късно, хем условията на Brexit да бъдат ясни. Именно от тогава Стърджън аргументира желанието си за нов референдум за независимост с това, че Шотландия трябва да може сама да избере дали да остане в ЕС.

„Шотландия трябва да може да избира собственото си бъдеще в момент, когато възможностите са по-ясни, но преди да е станало твърде късно, за да определи своя собствен път“, посочи тя.

Какво се случва в Лондон

Тереза Мей се опитва да постигне търговско споразумение с ЕС до октомври, докато същевременно продължава да договаря със своята партия и с членове на разделеното ѝ правителство на малцинството позицията на Лондон относно Brexit.

Британският външен министър Борис Джонсън преди дни неочаквано атакува Мей и плана ѝ страната да остане в митническия съюз на ЕС след Brexit. Джонсън определи въпросния план като „лудост” и обясни, че така Великобритания няма да си върне контрола върху търговската си политика.

Едно потенциално оставане в митническия съюз на Блока би решило проблема как да се избегне въвеждането на твърда граница между Северна Ирландия, която е съставна част на Обединеното кралство, и Република Ирландия, която е независима държава.

Това беше пореден удар за Мей, която се сблъсква с все по-голямо политическо противопоставяне на своите планове и която дори беше заплашена от свои депутати, че може да я свалят премиерския пост.

През последните седмици първо Горната камара (Камарата на лордовете), а впоследствие и Долната (Камарата на общините) на британския парламент се обявиха за напускане на митническия съюз на ЕС. При гласуването в Камарата на лордовете дори се стигна до това 24 депутати от Консервативната партия на Мей да се присъединят към опозиционната Лейбъристка партия, за да се приеме решението. Това противопоставяне спрямо Мей накара някои нейни депутати да я предупредят, че могат да внесат вот на недоверие срещу правителството ѝ и да я свалят от поста.

В края на април Камарата на лордовете допълнително отслаби позициите на британския премиер, гласувайки законопроектът за Brexit да се промени по такъв начин, че парламентът да има последната дума какво трябва да направи Мей, ако споразумението, което договори с Брюксел, бъде отхвърлено от депутатите. Така депутатите вече могат да накарат Мей да се върне в Брюксел и да преговаря за друго споразумение или дори да свикат референдум относно условията, заложени в споразумението.

Коментари: 0