Щатският долар отстъпи своите позиции

Инвеститорите потърсиха по-голяма сигурност, предлагана от златото

Щатският долар отстъпи своите позиции
652 ~ 3 мин. четене

Щатският долар отстъпи своите позиции спрямо европейския си конкурент след неубедителните резултати, публикувани от индекса на бизнес активността в Ню Йорк. Анализаторите останаха разочаровани, след като предвижданото равнище от 7.3 остана далеч от отчетените -1.00. Отрицателната стойност сигнализира за наличието на неблагоприятни условия за бизнес. Това бе отразено от основната валутна двойка, която записа ръст от близо половин процент, достигайки до нива от около 1.0980. Междувременно положителни новини се наблюдаваха при канадския долар, които достигна до двуседмичен връх спрямо щатския си конкурент. Валутната двойка USD/CAD затвори около 1.3635 и спад от 0.45%.  Канадският долар е силно корелиран с представянето на петрола. 

Енергийните министри на Русия и Саудитска Арабия изявиха своята готовност за удължаване мерките за ограничаване на производствените нива на петрола до 2018 г. Това бе възприето положително от инвеститорите, които започнаха отварянето на дълги позиции, тласкайки суровината до стойности от 48.80 долара за барел и ръст от близо 2%. Международната политическа нестабилност, свързана с успешния ракетен тест на Северна Корея, в комбинация с масовата кибер атака тласнаха инвеститорите да търсят по-голяма сигурност, която се предлага от златото.  Така добрите новини последваха благородният метал, който премина бариерата от 1230 долара. Същевременно, щатският капиталов пазар завърши деня на зелена територия. Двата основни индекса S&P500 и NASDAQ затвориха на рекордни стойности съответно от 2402 и 6150. Основен принос за историческите нива имаха енергийният и технологичният сектор. Гигантите Alphabeth, Facebook и Apple имаха ключовият принос за пожънатият успех от NASDAQ.  

АЦБ- Протокол

Във вторник в 04:30 часа българско време ще бъде публикуван протоколът от срещата на 2 май на комисията за парична политика на централната банка на Австралия. Инвеститорите ще следят за сигнали относно бъдещата парична политика, която страната смята да предприеме. 

Citigroup – Дневна

На дневната графика се забелязва ясно изразеният възходящ тренд при търговия на международната банка Citigroup. Прогнозира се първичният тренд да продължи, което сигнализира за допълнително поскъпване. Моментът е подходящ за покупка, като е желателно това да бъде съпроводено с ограничаване на загубите малко под 60 долара, ниво което е в близост до позиционираната 100-дневна ЕМА.

USD/JPY – Дневна

След дълъг период на поскъпване, през последните няколко дни се наблюдава пробив на възходящата тренд линия и отдръпване от локалния минимум от около 114.00. Това може да се окаже фалшив сигнал за пробив, обирайки стоповете на дългите позиции. Прогнозира се първичният тренд да продължи, като се очаква възвръщане над тренд линията. Преди влизането в дълга позиция е желателно е да се изчака потвърждение от осцилатор MACD. 

ХAU/USD – 6 часова

След силното поевтиняване през последните седмици, златото срещна силно ниво на подкрепа около 1220 долара за тройунция. На графиката се наблюдава оттласкване от това равнище и започването на възходящо движение. Влизането в дълга позиция е оправдано, като е препоръчително пласирането на стоп в близост до равнище от 1225.

NASDAQ – 4 часова

През последните няколко месеца се забелязва силен възходящ тренд и достигане до рекордно високи стойности. Не се наблюдават сигнали за отслабване динамиката на търговия, като можем да станем свидетели на допълнителен ръст. Първо ниво на подкрепа се очаква около 5650, където е позиционирана и 50-периодната ЕМА. Желателно е около това равнище да бъде пласиран стоп. 

Коментари: 0