Щатският посланик: Никога не е имало натиск върху България за F-16

Изтребителите не били на въоръжение в друга армия, защото са последна версия, поясни Ерик Рубин

Щатският посланик: Никога не е имало натиск върху България за F-16

Снимка: Economic.bg

Върху България никога не е имало натиск да избере изтребителите F-16. Това каза aмериканският посланик в София Ерик Рубин пред бТВ в първото си интервю, след като депутатите решиха да започнем преговори със САЩ за нов изтребител за армията ни.

"Това е суверенно българско решение, България е суверенна държава, наш партньор и съюзник, член на НАТО и ЕС. България сама взима решения. Не сме се свенили да заявяваме, че считаме F-16 за най-добрия самолет за България. Вярваме, че решението за започване на преговори с нас беше правилното решение, ние го аплодираме, но никога не е оказван натиск", подчерта той.

Окончателната цена ще бъде определена, като свършим преговорите, каза още посланик Ерик Рубин.

Посланикът обясни още, че F-16 блок 70 е нов изтребител и причината да не е във Военновъздушните сили на други страни по света е, че това е последната версия, обновената версия на F-16. 

"Самолетите, които България ще може да купи, ако завършим успешно преговорите, са много по-добри от F-16 в щатските Вoенновъздушни сили. Те имат способности, включително способности за спасяване на пилота, ако изпадне в безсъзнание по време на полета, способности за авионика и комуникации, които са последен модел", каза той.

Вече редица други държави са поръчали същите изтребители, включително Словакия в ЕС, и много други по света. Те се правят на нова поточна линия в Южна Каролина, която се изгражда и ще бъде завършена скоро, разясни Рубин. 

Той беше категоричен, че това е най-доброто от своето поколение изтребители и попита: „Защо да не получи България най-доброто“?.


Коментари: 0