Ще орежат ли правата на работещите при Brexit?

Голяма част от трудовите права идват от европейското законодателство

Ще орежат ли правата на работещите при Brexit?

Очакванията за насрочения на 23 юни референдум за излизане на Великобритания от ЕС са противоречиви. Мнозина обаче очакват, че ако Brexit стане факт, ще има драстични промени в условията за работещите, състоящи се в орязване на правата им.

Въпреки че ЕС в момента е основен фактор за засилване правата на работещите и повечето от промените са залегнали в правото на Обединеното кралство, съществуват опасения, че трудно извоюваната защита може постепенно да бъде загубена.

Аргументът за повече суверенитет на активистите за Brexit е от ключово значение, разбира се. Според тях влошаване не би трябвало да се очаква, тъй като страната вече няма да е зависима от чуждо законодателство, ще се спестят и ненужни разходи и друга тежест върху британските предприятия, пише News.

От ЕС възникват някои трудови права в Обединеното кралство като правото на платен отпуск, регламентирането на броя часове, които служителите могат да бъдат задължени да отработят и почивката по време на работния ден. От решаващо значение са действията за защита срещу дискриминация за хората въз основа на пол, раса, религия, увреждания, възраст и сексуална ориентация.

Мнозинството от наблюдатели посочва, че ако Великобритания иска да продължи бъдещи търговски сделки с ЕС, тя ще трябва да запази част от законодателството, независимо, че вече не е в Съюза. Ситуацията е подобна на тази на Норвегия. Това означава, че вероятността правата на работещите да бъдат променени е значително по-малка. 

Коментари: 0