Ще видим ли цена от 100 долара за петрола?

Ниската цена би ограничила инвестициите в добив от шисти

Ще видим ли цена от 100 долара за петрола?

Снимка: БГНЕС

244 ~ 2 мин. четене

След драстичното поевтиняване на петрола от около 50% от миналата година, от началото на април цената на суровината започна да се движи постепенно нагоре.

Миналата седмица цената за сорта Брент се доближи до 70 долара за барел, след като излязоха данни за първия спад на петролните запаси в САЩ. Така „черното злато" възстанови около 50% от цената си от началото на януари, когато се търгуваше на 45 долара. В края на седмицата суровината отново поевтиня с 10 долара за барел.

Големият въпрос за финансовите пазари е дали има условия за продължаващ ръст и дали е възможно да видим завръщане на нивата от 100 долара.

Анализаторите от големите финансови институции и петролните компании излизат с противоречиви прогнози, като някои очакват 100 долара и повече за барел още през 2016 г., а други - към 2019 г. Междувременно данните на регулаторните органи показват, че  хедж фондовете имат рекордно големи позиции, свързани с петрола, след като се отчитат дълги позиции в около 550 000 фючърсни и опционни контракта. Това, според Financial Times, се равнява на над 550 млн. барела нефт „на хартия". За сравнение рекордът за петролните запаси на САЩ, който бе отчетен през април, беше 490 млн. барела. 

„При този ръст на пръв поглед изглежда, че традиционните производители са се отказали да поддържат ниска цена и да увеличат фалитите на компаниите, които добиват от шисти" – коментира Цветослав Цачев, ръководител „Анализи" в ЕЛАНА Трейдинг.  „Но нещата не стоят точно така. Страните от ОПЕК не са се отказали от евтиния петрол, а променят стратегията си", допълва анализаторът.

Цачев обясни, че повечето щатски производители са хеджирали (застраховали) добива си до края на годината, а някои дори и половината от прогнозираните приходи за 2016 г. на равнища от 80-90 долара за барел. Те досега отчитаха значителни приходи от финансовите си операции, което им позволява да поддържат дейността си и да покриват задълженията си.

„Ниска цена би ограничила силно инвестициите в добив от шисти едва след една година и вероятно поради тази причина ОПЕК предпочита по-високите нива в момента. Този ход означават повече приходи за традиционните производители и по-плавно намаление на добива от шисти, но за период от поне 2-3 години" – прогнозира експертът.

Цветослав Цачев е един от водещите предстоящия на 22 май 2015 г. Мастър клас „Как да се печели от петрол през 2015 г.", който е предназначен да помогне на желаещите да опитат да спечелят от движенията на цената на петрола. Мастър класът ще подготви участниците с разбиране на логиката на петролния пазар и неговите играчи; познаване на всички инструменти, чрез които може да се търгува петрола и прилагане на стратегии за търговия.

Подкрепи Economic.bg