Швейцарската икономика може да се окаже най-малко засегната от кризата

Основният сценарий на KOF за развитието на икономиката на Швейцария включва 4.5% спад на БВП

Швейцарската икономика може да се окаже най-малко засегната от кризата

Снимка: pixabay

Икономиката на Швейцария вероятно ще понесе по-малко удари от пандемията от  коронавирус в сравнение с другите европейски страни. На такова мнение са експертите от Швейцарския икономически институт KOF.

Въпреки че икономическите условия все още са предизвикателни - приблизително 14% от изследваните 4500 швейцарски компании смятат, че шансът им за оцеляване е поставен под сериозен риск - данните на KOF показват, че състоянието на компаниите постепенно се подобрява. Перспективите за швейцарския пазар на труда също леко се подобряват.

Основният сценарий на KOF за развитието на икономиката на Швейцария включва 4.5% спад на Брутния вътрешен продукт (БВП) за тази година. Тези числа са по-оптимистични в сравнение с прогнозите, които бяха направени през месец юни. Въпреки това, дори при възстановяване на ръста на БВП през 2021 г., не се очаква швейцарската икономика да се върне към темпа на растеж от края на 2019 г. презследващата година.

Важно е да се отбележи обаче, че в този сценарий на експертите не е включена появата на нови огнища от заразата.

В случай на значително увеличение на новите случаи на коронавируса, коeто ще доведe до стопиране на част от икономиката, KOF очаква БВП да потъне с 6% през 2020 г. Въпреки че прогнозата е доста мрачна, подобен спад е значително по-малък от предвиждания от Международния валутен фонд за страни като Франция, Италия и Испания.

Коментари: 0