Швейцария може да ограничи трудовия пазар за българи

Решението е временна мярка след извършен анализ на швейцарското правителство

Швейцария може да ограничи трудовия пазар за българи
3344 ~ 1 мин. четене

От 1 юни правителството на Швейцария може да намали броя на издаваните дългосрочни разрешения за работа за срок от една година. Решението за по-строго следене на броя на издаваните нови разрешителни от този тип за български и румънски граждани е взето след оценка на данните за издадените разрешителни в периода от една година назад.

Припомняме, българските и румънските граждани получиха пълен достъп до пазара на труда в Швейцария през май 2016 г., като бяха изравнени по статут с гражданите от останалите страни-членки на Европейския съюз след изтичане на преходния период по Споразумението за свободно движение на хора.

То дава възможност на швейцарското правителство да налага временни мерки за намаляване на броя на разрешителните за работа за държави- членки, ако прецени, че има натиск върху пазара на труда.

Решението е временна мярка, съобщават от Министерство на външните работи и допълват, че няма да засегне издадените до момента дългосрочни разрешителни, както и краткосрочните разрешителни за работа.

Решението от днешното заседание на Федералното правителство на Швейцария с действие за една година влиза в сила от юни 2017 г. и се отнася само до разрешителните от категория „В“ (за дългосрочно пребиваване), без да се засяга категория „L“, отнасяща се до краткосрочните разрешителни за една година.

Подкрепи Economic.bg