Швейцария прави референдум за свой Brexit

Правителството призова гражданите да отхвърлят идеята за излизане от единния пазар на ЕС

Швейцария прави референдум за свой Brexit

Снимка: Pixabay

Правителството на Швейцария призова избирателите да отхвърлят референдум, организран от дясната Народна партия на Швейцария, за прекратяване на споразумението с Европейския съюз за свободното движение на граждани.

Ако партията спечели вота на 17 май в т.нар. "Момент Brexit" в Швейцария, страната може да загуби привилегирования си достъп до единния пазар на ЕС, който е жизнената сила на нейната икономика, отбелязва Ройтерс.

Това би могло също така да извади Швейцария, която не е член на ЕС, от Шенгенската система за пътуване без виза и споразумението от Дъблин относно исканията за убежище, заяви министърът на правосъдието Карин Келер-Сатър на пресконференция в Берн.

„Ние наистина ще стигнем до момент, в който ще трябва да започнем от нулата при формирането на връзките си с ЕС“, каза тя.

Разривът в двустранните връзки би поставил Швейцария в много по-трудно положение от Великобритания след Brexit, тъй като ЕС няма да има задължение да преговаря, каза тя.

„Ние на практика бихме молили за най-големия ни търговски партньор“, каза тя. ЕС усвоява 52% от износа на швейцарски стоки и генерира 70% от швейцарския внос през 2018 г.

Референдумът отразява безпокойството от притока на чужденци, които съставляват една четвърт от швейцарското население.

Нетната миграция от страните от ЕС и ЕАСТ Исландия, Норвегия и Лихтенщайн се е увеличила с близо 32 000 души през миналата година, половината от броя през 2013 г., отбеляза Келър-Сатър.

Бизнес лидерите казват, че имат нужда от квалифицирани чуждестранни работници.

Народната партия на евроскептиците - най-голямата в парламента и с две от седемте места във федералния кабинет - отдавна се бори за овладяване на националния контрол върху имиграцията.

Не е рядкост различните партии в швейцарското правителство да следват различни политически идеологии, тъй като всички важни въпроси в страната се решават чрез референдуми, коментира Ройтерс.

Предложението на партията би позволило една година да се договори прекратяване на свободното движение, но шансовете за това са практически нулеви, като се има предвид твърдата линия на ЕС в политически принцип.

Т. нар. „клауза гилотина“ означава прекратяване на свободното движение, което пък ще прекъсне и други споразумения в мрежа от 120 двустранни пакта, включително споразумения за взаимно признаване на индустриалните стандарти, обществените поръчки, селското стопанство, научните изследвания и транспорта по суша и въздух.

Швейцарското правителство отдавна се бори за обновяване на връзките с ЕС.

Брюксел иска швейцарците да одобрят нов договор, който би накарал Берн да приема рутинно правилата за единния пазар и да създаде по-ефективна платформа за решаване на спорове. 

Швейцарците обаче забавят този процес с месеци, докато се опитват да постигнат консенсус за това как да продължат, дразнят Брюксел и предизвикват спор за трансграничната търговия с акции.

Договорът се сблъска с опозиция, която включва про-европейските партии център-ляво и крайната десница, която е анти-ЕС ориентирана. Според критиците пактът с ЕС нарушава суверенитета на Швейцария до степен, че той никога няма да влезе в парламента или да премине референдум.
Коментари: 0