Швейцарската икономика ще отбележи най-големия си спад от 1975 г. насам

Прогнозата за срива все пак е по-благоприятна от тази, направена през април

Швейцарската икономика ще отбележи най-големия си спад от 1975 г. насам

Снимка: Unsplashed

Швейцарската икономика ще претърпи най-лошия си спад от десетилетия, след като пандемията от коронавирус засегна производството и работните места, обяви правителството днес. Все пак спадът през 2020 г. ще бъде по-малък, отколкото бяха първоначалните опасения, предава Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Швейцария ще се свие с 6.2% тази година, заяви държавният секретариат по икономическите въпроси. Това е най-големият спад от 1975 г. насам, когато страната беше засегната от шоковете в цените на петрола.

През тази година се очаква безработицата да нарасне до 3.8%, тъй като външната търговия страда, потребителските разходи намаляват и компаниите се възстановяват бавно от мерките, наложени за спиране на разпространението на вируса Covid-19.

Прогнозата, макар и тежка, е малко по-добра от заложените 6.7% спад на БВП в икономическата прогноза на швейцарското правителство през април и в сравнение с други европейски страни.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) твърди, че Великобритания може да претърпи спад от 11.5% през тази година. Очаква се спад от 11.4% във Франция и 11.3% в Италия.

Швейцарското правителство очаква постепенно възстановяване през втората половина на 2020 г. при условие, че не настъпи масивна втора вълна на заболяването, заедно със сериозни ограничения.

За 2021 г. SECO прогнозира основен икономически растеж от 4.9%, въпреки че безработицата ще остане висока по швейцарските стандарти - на ниво от 4.1%.

„Швейцария много бързо реагира на кризата, като правителственият пакет от стимули е голям, на обща стойност над 60 млрд. франка (63.2 млрд. долара), или близо до 10% от БВП“, коментира Джеро Юнг, главен икономист в банка Mirabaud.

Над 15 млрд. швейцарски франка бяха раздадени като спешни заеми на близо 130 000 фирми. Около 1.9 милиона души, или 37% от работната сила, са кандидатствали за обезщетение за краткосрочна безработица.

Освен това брокировките за предотвратяване разпространението на болестта бяха по-малко тежки, отколкото в други страни, докато големият фармацевтичен сектор в страната продължи да процъфтява, допълва Ройтерс.
Коментари: 0