Джонсън ускорява преговорите за Brexit

Брюксел и Лондон стават все по-склонни на компромиси, което дава надежда на Джонсън, че ще финализира споразумението през юли

Джонсън ускорява преговорите за Brexit

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Обединеното кралство и Европейският съюз вървят все по-устремено към постигането на споразумение за бъдещите си отношения. Представители на ЕС споделиха, че са оптимистично настроени и вярват, че и двете страни в дебата са склонни на компромиси. Британският премиер Борис Джонсън се надява сделката да бъде финализирана преди есента, благодарение на ускорени преговори, пише Bloomberg.

Проведеният онлайн разговор между Лондон и Брюксел е дал нова посока на преговорите. ЕС си изгради впечатлението, че Джонсън е готов да смекчи позицията си, като Съюзът планира да направи същото. „Не мисля, че искаме толкова различни неща. Сега трябва да потърсим различен подход в преговорите“, заяви Джонсън след разговора. „Колкото по-бързо приключим, толкова по-добре. Не виждаме причина защо това да не стане през юли“, добави британецът.

Това беше първата пряка намеса на Джонсън в изграждането на споразумение откакто Великобритания напусна блока в края на януари. Премиерът даде началото на шест седмични интензивни дискусии за финализиране на проекта, отчасти защото тримесечните търговски преговори приключиха без съществен напредък, а двете страни искат да разберат дали споразумението все още е постижимо преди окончателното напускане на Великобритания в края на годината.

В знак, че остават много препятствия, председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел предупреди, че Европейският съюз няма да позволи препускане през различните казуси, защото не е склонен да подпише сделката, без да е сигурен във всяка една клауза. В публикация в Twitter Мишел повтори, че равнопоставеността между двете страни ще бъде съществена за всяко споразумение.

Интензивни разговори

От 29 юни официалните дискусии ще бъдат в по-концентриран формат, спрямо досегашните, които бяха през три седмици. Британското правителство настоя за този нов подход, след като отхвърли удължаването на срока за преговори след декември. Брюксел и Лондон се ангажираха „да постигнат сделката възможно най-скоро, доколкото това удовлетворява и двете страни“.

Джонсън не иска обсъждането да продължи през есента или зимата, въпреки че за някои представители на ЕС това би било по-добра идея. Миналата седмица Лондон прие график, според който преговорите ще приключат през август. Премиерът не е представял този документ на Съюза. Представители от Брюксел и Лондон споделят, че се стремят да постигнат споразумение в периода между средата на август и средата на октомври, когато ще се състои срещата на върха на ЕС.

Без отстъпване

Джонсън е потвърдил отново пред служители на ЕС, че Великобритания се е ангажирала с условията на политическата декларация за Brexit, която определя широките параметри за бъдещите им отношения. Декларацията включва някои от основните искания на ЕС, но британското правителство я постави под въпрос след нейното приемане, като заяви, че не е правно обвързваща. Тогава главният преговарящ на блока, Мишел Барние, обвини Джонсън в забавяне на ангажимента.

От началото на преговорите и двете страни се бориха да постигнат напредък по споразумението за свободна търговия и други аспекти на бъдещите си отношения, като например риболовни права и сътрудничество в областта на сигурността. Великобритания все още отхвърля призива на ЕС за равнопоставени условия, което би обвързало Великобритания с някои европейски правила в области като държавните помощи и законодателството в областта на околната среда.

Тези разминавания в исканията може да не са фатални, според запознатите със случващото се. Особено като се има предвид, че не са нарушени основните линии. Въпреки това Великобритания отказва да позволи на Съда на Европейските общности да участва в уреждането на спорове между двете страни, което е ключово искане на ЕС.

Призивът на Джонсън за увеличаване на интензивността на преговорите към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и други представители на ЕС дойде, след като той официално отказа предложението за удължаването на този период. Ако до края на годината не бъде постигната сделка, Великобритания и ЕС ще търгуват при условията на Световната търговска организация, което означава, че тарифите и квотите ще бъдат наложени в момент, когато икономиката все още не се е справила с пораженията след пандемията от коронавирус.

Коментари: 0