Търговците на горива очакват ръст на цените през лятото

Георги Тенев обясни, че причината цените на горивата да не паднат в началото на кризата е големите запаси, които са имали производители

Търговците на горива очакват ръст на цените през лятото

Снимка: Pixabay

Традиционно пазарът на горива бележи сериозен ръст в летните месеци, както от страна на битовото потребление, така и от страна на бизнеса. „До края на лятото прогнозираме за двата вида горива (бензин и дизел) цена около 1.80 – 1.85 лв./л, а до края на годината – не повече от 2 лв./л. Това заяви пред bTV юристът на Асоциацията на търговците, вносители, производители и превозвачи на горива Георги Тенев.

Тенев обясни, че битовото потребление на горива вече се повишава, но цели сектори в страната или няма да отворят, или ще отворят с намален капацитет, а те потребяват по-голямата част от горивото.

Кривите на цените започват да вървят плавно нагоре и на борсовата цена, и на продажната, каза още експертът. По думите му резки амплитуди в цените не се очакват нито нагоре, нито надолу.

„Поведението на суровия петрол на международните пазари не може да даде толкова пряко и непосредствено отношение веднага спрямо амплитудите на международния пазар и да се отрази на българския пазар“, каза той.

Според Тенев в началото на кризата всички производители и вносители в страната са били презапасени с огромно количество горива, закупени на високите цени. „Това е една от причините да няма веднага толкова рязък спад на цените на горивата в България“, обясни той.

Коментари: 0