Швейцарците решават дали да се откажат от ядрената енергия

Преразглеждането на закона започва още след бедствието във Фукушима

Швейцарците решават дали да се откажат от ядрената енергия
900 ~ 1 мин. четене

Швейцария решава днес дали да се въведе нов закон, който постепенно да замени ядрената енергия с възобновяеми енергийни източници. Референдумът бе поискан от най-голямата партия в страната Демократичния съюз на центъра, според които прилагането на текста ще доведе до по-високи сметки и ще застраши електроснабдяването. 

Трансформацията на електрическата система в страната до 2050 г. според демократите ще струва около 200 млрд. швейцарски франка (183 млрд. евро). Сметките им показват, че на четиричленно домакинство ще се падат по 3200 швейцарски франка (2900 евро) годишни допълнителни разходи за сметки и данъци. 

Швейцарското правителство не е съгласно с изчисленията на Демократичния съюз на центъра и твърди, че оскъпяването за четиричленно семейство на година ще бъде само 40 швейцарски франка. 

Прогнозните социологически проучвания показват, че 56% от швейцарците подкрепят новия закон, 37% са против него, а 7 на сто не могат да вземат решение, съобщава bTV. 

Преразглеждането на закона за енергетиката в страната започва още след ядреното бедствие във Фукушима. Швейцария разполага с пет атомни реактора, произвеждащи около една трета от електричеството в страната и въпреки това реши да се откаже от ядрена енергия към 2034 г. 

Подкрепи Economic.bg