Siemens Energy ще съкрати 7 800 работни места

Компанията цели да намали разходите на бързо променящия се световен енергиен пазар

Siemens Energy ще съкрати 7 800 работни места

Снимка: Siemens Energy

480 ~ 1 мин. четене

Германската група Siemens Energy заяви във вторник, че ще съкрати 7800 работни места през следващите четири години, за да намали разходите на бързо променящия се световен енергиен пазар. Компанията казва, че мерките са насочени към подобряване на "конкурентоспособността на компанията чрез подобряване на дългосрочната структура на разходите".

Siemens Energy, която доставя турбини в енергийния сектор, цели да се противопостави на спада в търсенето на нови енергийни станции, работещи на въглища, което също е засегнало конкурентите General Electric и Mitsubishi Heavy Industries.

Миналата година компанията обяви, че вече няма да наддава в търгове за доставка на турбини за електроцентрали, работещи на въглища, в отговор на отслабването на пазара, тъй като много правителства по света постепенно премахват замърсяващото гориво.

Тези работни места представляват 8.5% от работната сила на компанията. По-голямата част от съкращенията ще бъдат приложени до 2023 г. Общо около един служител на 12 ще бъде засегнат в група, в която работят около 90 000 човека. Около 3000 работни места ще бъдат премахнати в Германия, 1700 в САЩ и 3100 на други места.

„Пазарът на енергия се променя значително, което ни предлага възможности, но в същото време ни изправя пред големи предизвикателства“, каза главният изпълнителен директор Кристиан Брух.

„Ще предприемем тези мерки по възможно най-социално отговорния начин“, каза той.

Подкрепи Economic.bg