Сигурността, отбраната и бежанската криза ще са приоритетни за ЕС след 2020 г.

Европейското финансиране ще се случва чрез заеми, а на безвъзмездно

Сигурността, отбраната и бежанската криза ще са приоритетни за ЕС след 2020 г.
516 ~ 2 мин. четене
Автор: Венцислав Генков

Статуквото при европейското финансиране няма да се запази. В следващият програмен период ще трябва да се постига много повече с по-малко средства заради оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС). Това заяви Илияна Цанова, зам.-управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) към Европейска инвестиционна банка (ЕИБ) по време на дискусия „Бъдещето на Европа“.

По думите на Цанова Brexit тепърва ще има сериозно отражение, защото Великобритания е най-голямата икономика в Съюза. „Предстоят преговори между ЕС и Великобритания по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Има два варианта, на дебатът ще бъде тежък“, коментира Цанова. При „твърд“ Brexit Обединеното кралство ще спре да плаща през 2019 г., а при „мек“ това ще се случи след 2020 г. и тогава ще се усети отражението.

Цанова очерта приоритети в следващия програмен период. Това ще бъдат секторите сигурност и отбрана, както и намаляване на последствията от бежанската криза. Ще има сериозен преглед как се използват европейските средства, за да не се допуска чрез тях да се запълват дупки в националните бюджети.

След 2020 г. делът на финансовите инструменти ще бъде увеличен за сметка на безвъзмездното финансиране. „Идеята е всяко инвестирано евро да носи добавена стойност за приоритетите на Европейския съюз. Самоучастието ще бъде застъпено все повече в следващия програмен период“, допълни тя.

Според изследване на Европейският съвет за външна политика – София (ЕСВП), представено от Весела Чернева, старши директор програми и директор на организацията, България е сред най-малко желаните партньори за разговор за икономическото бъдеще на Европа. „Все пак Унгария, Чехия и Румъния имат желание да водят диалог с нас“, коментира Чернева. Повечето страни посочват Германия и другите големи лидери като желани партньори. 

"Прекалено сте смирени, трябва да се съсредоточите върху своите силни страни и да използвате председателството на Европейския съюз, за да ги докажете", посочи Аура Сала, съветник по комуникация и информиране на обществеността в „Центъра за европейска политическа стратегия“. „Искате по-социална Европа, но какво сте готови да дадете на общия съюз, за да я получите?“, попита Сала. Според нея това се отнася и за всеки друг въпрос, коментира тя и добавя: „Вие решавате какво ще бъде бъдещото на Европа“.

Сред темите на дискусията бяха и инвестициите в иновации. Според Илияна Цанова Европа е доста по-назад в сектора в сравнение с останалия свят. „Все още нямаме нашия Елън Мъск, въпреки че Европа инвестира страшно много в иновации. Имаме фрагментация на пазара, регулаторни пречки, но е важно, че постигаме все повече връзка на бизнеса с образованието“, заяви тя. България е на последно място по инвестиции в иновации. Проучване на ЕФСИ показва, че българските компании са на последно място по отношение на инвестиции в изследвания и иновации. „Ние изоставаме след икономическата криза през 2008 г. и бизнесът трябва да положи повече усилия това да се промени“, допълни зам.-председателят на ЕФСИ.

Подкрепи Economic.bg