Силна седмица за австралийския долар и паунда

На фокус през следващата седмица ще е протоколът на Федералния резерв и изявлението на ЕЦБ

Силна седмица за австралийския долар и паунда

През изминалата седмица доларът върна част от спечелената територия спрямо кошница от валути, след като председателят на Федералния резерв, Джанет Йелън, заяви, че централната банка на САЩ трябва да обмисли и недостатъците на своите политически действия в светлината на новите инструменти, предназначени да помогнат на Фед да повиши лихвения процент.

 Йелън добави, че политиците трябва да вземат предвид новите канали за предаване на паричната политика, които може би са се формирали в следствие на сложните икономически и финансови връзки в световната икономика, които са станали явни по време на финансовата криза. Една от най-добре представилите се валути за седмицата бе австралийският долар, който бе подкрепен от по-добрите от очакваното данни за заетостта в страната.

 Британският паунд също възстанови част от изгубената територия, след като серия от данни показа, че перспективите пред валутата остават стабилни. Междувременно златото продължи низходящата серия, след като стана ясно, че по-голямата част от инвеститорите все още очакват увеличение на лихвения процент през декември.

 За седмицата еврото поскъпна с 0.18% спрямо долара, паундът поскъпна с 1.19%, йената поскъпна с 0.49%, швейцарският франк поскъпна с 0.15%, златото се понижи с 0.83%, а американският суров петрол изгуби 6.45%.

 Пазарният фокус през настоящата седмица ще бъде съсредоточен върху данните за инфлацията в САЩ, публикуването на протоколът от заседанието на Федералния резерв и изявлението на председателя на Европейската централна банка, Марио Драги.

Коментари: 0