Симеонов: Мажоритарният вот ще бетонира големите партии

Обединените патриоти няма да подкрепят внесения в НС законопроект

Симеонов: Мажоритарният вот ще бетонира големите партии
596 ~ 2 мин. четене
"Мажоритарен избор в България в този момент би довел до бетонирането на най-големите партии и на тези, които разчитат на корпоративен или купен вот. В най-добрия случай в българския парламент ще има 3 партии". Това каза вицепремиерът по демографска и икономическа политика Валери Симеонов в ефира на БНТ тази сутрин.

"Обединените патриоти по никакъв начин няма да подкрепи този вариант на мажоритарни избори", заяви Симеонов. 

Законопроектът за въвеждане на мажоритарен избор на депутати в два тура и намаляване на партийните субсидии бе внесен за обсъждане в Народното събрание по-рано тази седмица. Текстът бе внесен по начина, по- който бе гласувано на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“. В края на миналата седмица стартираха протести на шоумена, които продължиха  няколко дни и бяха прекратени след внасянето на текстовете в НС.

Този вот е вреден е изключително опасен за демокрацията, убеден е Симеонов, който допълни, че такъв вид избори има само в недоразвитите държави като Буркина Фасо и Сенегал. 

Той припомни, че от развитите страни единствено във Франция все още има мажоритарно гласуване, но още в нощта на изборите Еманюел Макрон препоръча промяна на Изборния кодекс. "Някаква смесена форма с мажоритарен вот - да, но не и в този вариант," допълни Симеонов. 

Вицепремиерът обяви още, че ще води истинска война със сивата икономика по Черноморието. „Трябва да се вземат спешни мерки срещу уродливото явление преместваеми бараки. Призоваваме общинска администрация да си свърши работата, а не да слугува на нечии интереси“, призова Симеонов. По думите му, още през идната седмица ще започне събарянето на част от търговските бараки по плажната ивица в Слънчев бряг.
Подкрепи Economic.bg