Синдикати плашат Ryanair с още стачки до края на годината

Възможно е те да продължат няколко дни по празниците

Синдикати плашат Ryanair с още стачки до края на годината

Снимка: Pixabay

Европейските профсъюзи ще организират няколко дни стачки преди края на годината, ако нискотарифният превозвач Ryanair не промени позицията си, заявиха белгийските синдикати CNE и LBC-NVK.

Припомняме, че стачка на екипажите на 28 септември отмени стотици полети в Германия, Белгия, Португалия, Холандия, Испания и Италия и засегна плановете за пътуване на над 40 000 пътници.

Белгийските синдикати, които представляват кабинния екипаж, заявиха в изявление, че европейските съюзи, които са подали предупреждения за стачки, "са решили да поставят Ryanair в пробация, както самата компания се отнася със собствените си работници".

"Това означава, че ако Ryanair не промени радикално позицията и отношението, ще организираме няколкодневни стачки преди края на годината", казват белгийските синдикати, цитирани от Ройтерс.

Стачките вероятно целят да засегнат пътуванията по празниците в края на годината, когато е пиков момент и множество хора летят, за да празнуват с близките си.

Спорът се съсредоточава главно върху практиката на Ryanair да назначава голяма част от персонала си по ирландското законодателство, което, според синдикатите създава неудобства и възпрепятства служителите да получат достъп до местните социалноосигурителни обезщетения.

Белгийските синдикати добавиха, че са получили уверения от Европейската комисия, че ще окаже натиск върху страните от ЕС да прилагат законодателство на тяхна територия.

Комисията заяви, че Ryanair трябва да спазва правилата на ЕС, като предоставя трудови договори според условията на страната, в която живеят служителите, а не според законодателството в Ирландия, където са регистрирани самолетите.
Коментари: 0