Ситуацията за Facebook се усложнява

Още един бивш служител с „кръв по ръцете“ е готов да свидетелства срещу гиганта

Ситуацията за Facebook се усложнява

Снимка: БТА

5542 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Бивши служители на Facebook продължават да затягат примката около иначе широкия врат на гиганта. След като Франсис Хауген изнесе пред медиите скандално звучащи разкрития за управлението на компанията и след това свидетелства пред Конгреса на САЩ, сега друг кадър на корпорацията заяви готовност да говори открито пред властите и да им представи документи като доказателства.

Става дума за Софи Джан, която вече заяви, че след работата си във Facebook се чувства сякаш има „кръв по ръцете“. Сега тя е готова да последва примера на Хауген и да свидетелства относно зловредните практики на бившия си работодател, предава CNN.

Джан, която работи като учен в областта на данните във Facebook в продължение на три години, бе уволнена от компанията през 2020 г. Още тогава тя написа дълга бележка, в която изтъкна, че гигантът не прави достатъчно за справянето с омразата и дезинформацията – особено в по-малките и развиващите се страни.

По думите ѝ самата тя е била отстранена официално заради проблеми с производителността.

Пред CNN Джан обясни, че се е почувствала окуражена от проявената политическа воля за положителна промяна, особено през последните дни. Припомняме, че миналата седмица Франсис Хауген се яви пред Конгреса, след като в интервю за CBS обвини Facebook, че насърчава речта на омразата, за да печели от това. Стана ясно също, че тя е била анонимният източник на The Washington Post за серията от материали, базирани на стотици документи и вътрешни изследвания на социалната мрежа.

Джан каза, че вече е предоставила информация за Facebook на властите. „Предоставих подробна документация относно потенциални престъпни нарушения на правоохранителните органи на САЩ. Разбирам, че разследването все още продължава.“

Тя обаче не пожела да сподели характера на въпросната информация, нито на коя конкретно агенция я е предала. Говорител на ФБР също отказа коментар.

Основната теза на Джан е, че Facebook не е направила достатъчно, за да овладее използването на платформата извън САЩ за лоши цели. Според статистиката едва около 10% от активните месечни потребители на мрежата са в Америка и Канада, всички останали са пръснати в останалата част от света. От думите на бившия служител излиза, че каквито и усилия да полага гигантът, те са предимно в най-голямата икономика, където е и нейната централа.

Говорителят на Facebook отрича твърденията и цитира официалната информация, според която компанията е инвестирала милиарди долари в безопасността и сигурността през последните години, включително елиминирайки мрежи за координирани манипулативни кампании. „Нашият опит показва, че ние се справяме със злоупотребата в чужбина с със същата интензивност, която и в САЩ“, добави говорителят.

Подкрепи Economic.bg