Скокът в цената на млякото и млечните продукти е неизбежен

Досега поскъпването се удържа от голямата конкуренция, но печалбите на животновъдите изчезват

Скокът в цената на млякото и млечните продукти е неизбежен

Снимка: Красимир Свраков

7640 ~ 2 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Цените на млякото и млечните продукти ще се увеличат заради растящите производствени разходи и все по-скъпата електроенергия. А това ще се отрази на потреблението и разходите на домакинствата за храна, прогнозира за Economic.bg директорът на Института по аграрна икономика доц. д-р Божидар Иванов.

В момента това, което се наблюдава на земеделските пазари, е незначително увеличение и задържане на цените на млякото и млечните продукти. Заради конкуренцията няма и повишение при изкупните цени. Това обаче няма да бъде устойчива тенденция. Цените ще тръгнат нагоре. Въпросът е кога това ще се случи и колко“, каза Иванов.

Той коментира и предложението на част от животновъдите изкупната цена на млякото да бъде уеднаквена и да бъде 1 лв./кг. „Това няма как да се случи. Цените се определят от пазара. В момента животновъдите са притиснати от една страна от скъпите фуражи, а друга – от търговските вериги. Фермерите се намират в най-затруднено положение, а растящите цени на фуражите изсмукват печалбата им“, обясни директорът на ИАИ.

Според Иванов много от млекопроизводителите ще са принудени да се откажат да гледат животни.

Пазарът прави една селекция. Ще останат само тези, които могат да издържат на бруталния натиск на скъпите производствени цени и ниските продажни цени“, сподели Иванов.

Припомняме, че до 5 ноември животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по схемата „Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко“. Документи ще се приемат в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Държавната помощ цели да стимулира земеделските стопани да направят инвестиции за подобряване на общата производителност и устойчивост на стопанствата си и да намалят производствените разходи. Определеният бюджет на помощта за 2021 г. е в размер на 2.5 млн. лв. Схемата е разработена по предложение на браншовите организации в сектор „Млечно животновъдство“ и се прилага за трета поредна година. Срокът й на действие е удължен до 31.12.2022 г.

Подкрепи Economic.bg